Puro nasıl tadılır?

Tadım işlemini aceleye getirmeyin. Dakikada bir büyük duman çekin.

Böyle içmek puronun yavaş, serin yanmasını, dumandaki lezzetin maksimize olmasını, acılık ve sertliğin giderilmesini sağlar.

Bir süre içtikten sonra, ilk başta tespit edemediğiniz tatları fark edeceksiniz.

Tadımını yaptığınız puroyu bir süre içmeyecekseniz dolguda birikecek katranın acılığını, külü silkeledikten sonra ucunu iyice üfleyerek azaltın.

Puroyu sadece üçte birine kadar için.

Zaman ve deneme ile damağınız daha hassas olacaksa da, tadıma yeni başlayanlar bile sedir ağacı, ot, acı, tatlı, tuzlu gibi yaygın tatları tespit edebilmelidir.

Puroda karmaşık lezzet katmanlarını alamıyorsanız, problem değil. Duman çekimi (kolay, orta, zor), tat (iyi, mükemmel, olağanüstü), güç (hafif, orta, kuvvetli) gibi özelliklerden belirlediklerinizi not edin.

Purodan alacağınız lezzet paleti algılama kapasiteniz (deneyiminiz) ve aşağıdaki faktörlerle sınırlıdır:

Tütün yaprağının cinsi ve/veya menşei

Yaprağın yetiştirildiği yerdeki toprağın komposizyonu.

Yaprağın kurutulma süre ve şekli.

Dolgu harmanında kullanılan yaprakların menşei.

Dış sargı yaprağının menşei.

Puronun olgunlaşması için bekletildiği süre.

Bu süre içinde puronun bulunduğu ortamda maruz kalabileceği kokular.

Yıllandırma esnasında puronun bilinçli olarak maruz bırakıldığı aromalar.

Tadım esnasında içilen meşrubat-içkiler.

Uzman harmancının amacına göre karmaşık (çok farklı tatlar) veya basit (bir veya tek hakim tat) içeren purolar.

Tat duyularıyla ilgili bir fiziki engel.

Purolar (kendi marka/modelleri arasında bile) ile herkesin tat duyusu ve tat algılama yeteneği farklı olduğundan, tespit edilecek karmaşık puro lezzet paleti hakkında kesin (doğru) veya (yanlış) hüküm yoktur.
Yazarın Tüm Yazıları