Kuruyan puro bayatlar mı?

Geçenlerde konuşmacı olduğum bir puro davetinden sonra yanıma gelen bir puro sever kuruyan purolarının bayatlayıp, tüm lezzetini yitirdiğini söyleyerek nedenini sordu.

Purolar yanlış rutubetlendirme sonucu kuruyarak, önemli lezzet elementlerini taşıyan aromatik yağlarını kaybederler. Kurumuş bir purodaki nem daha önceki yazılarımda belirttiğim yöntemler kullanılarak belki tekrar geri kazandırılabilir ama tütün yağları bir kez yitirilirse bir daha ne onlar, ne de ne yaparsanız yapın o puronun alıştığınız lezzeti geri gelmez. Çünkü lezzeti tat duyularımıza taşıyan duman, dumana karakteristik aroma ve lezzetini veren de puronun harmanında kullanılan farklı tütünlerdeki yaprak yağlarıdır. Kuruma nedeniyle yağ yitirilince lezzet ve aroma da yitirilir.. Bu fenomen beş-on gün süreyle humidorda kuru kalmış purolar için çok geçerli olmasa da, size yine de purolarınıza gerekli ihtimamı sürekli göstermenizi öneririm.

NOT: Güvenerek alışveriş yaptığım ciddi iki puro, içki ve aksesuarları mağazasından biri olan (özellikle yasal yollardan ithal edilmiş tamamı el yapımı, gerçek Habanos'ların satıldığı) Akatlar Mayadrom Çarşısı içindeki Memo's'un birinci şubesi Temmuz başından itibaren Bebek Parkı'nın karşısında açılıyor. Tüm iyi puro, kaliteli çeşitli içki ve şarap sevenlere duyururum. Diğeri ise Levent'teki CHE. Böylece çok sık muhatap olduğum bir soruyu da yanıtlamış oluyorum.
Yazarın Tüm Yazıları