Kısa bir süre önce, yurtdışından, altında 'Envuelto a Mano' yazan makine yapımı Küba purosu aldım. Bu yazı ne demektir?
- Bu tabirin anlamı, puroların makine ile yapımı sona erdikten sonra elle tasnif edilmesi, selefona sarılması ve kutulara yerleştirilmesidir. Bu purolar kağıt üzerinde, hiç el muamelesi görmemiş makine yapımı purolara kıyasla daha kalitelidirler. Kutunun altında 'Hecho a Mano' yazsaydı, o puroların gövdesinin makine tarafından sarıldıktan sonra sadece dış sargının elle yapıldığını anlayacaktık. Burada size çok önemli bir ipucu vereyim. Sadece ama sadece makine yapımı Küba puroları selefona sarılırlar. Diğerleri asla.
Küba purosunda oldukça deneyimli bir purocuyum. Birkaç kez Küba'ya gittim ve fabrikaları da gezdim. Sorum, Küba purolarının dış sargısında diş denilen minik pütürlerin olup olmadığı. Sizde bunlara şahit oldunuz mu?
- Kesinlikle. 'Tooth' ya da diş denilen minik pütürler en çok Kamerun dış sargı yapraklarında belirgin olsa da Afrika kıtası dişli dış sargı yaprağının yetiştiği tek yer değildir. Bu belirgin dişli ya da pütürlü diyeceğimiz yaprak Küba dahil birçok ülkede yetişir. Kızgın güneş altında uzun süre kalan yapraklar daha çok yağ ve pütüre sahip olurlar. Bu yapraklar ayrıca daha da koyu renklidir. Örnek olarak Partagas ve Bolivar'da kullanılan dış sargı yapraklarını gösterebilirim.
İngilizcesi 'bullet cutter' olan, kesmek yerine yuvarlak delik açan kesicinin artı ve eksileri nedir?
- Bu kesicinin en belirgin eksisi belicoso, torpedo veya piramit gibi konik başlı ya da başı sivrileşen purolarda kullanılamamasıdır. Giyotin kesicinin aksine bu kesici puronun kapalı ucunda küçük yuvarlak bir delik açar. Bu küçük delik puronun özellikle sonuna doğru problem yaratır. Küçük delikler puronun içtiğimiz ucunda nem ve katran oluşumunu hızlandırır. Bu nedenle ' bullet' ya da 'piercer' ile başı açılmış purolar katran ve tükürük birikimi nedeniyle daha içimin başında acımaya başlar. 'Bullet' kesiciler puronun başında bir nevi tünel açtığından, çok kuvvetli bastırmamaya devam edin. Aksi takdirde puronun başını yarabilirsiniz. Yine kuvvetlice itme sonucu oluşacak tazyik, dolgu yaprakları ezip, birbirleriyle sıkıştırabilir ve duman çekimini bozabilir. Ben bu tip kesici kullanmamakla beraber, çok kaliteli bir kesici edinirseniz, sadece düz kenarlı ya da 'parejos' denilen geleneksel şekilli purolarda kullanmanıza itiraz etmem. Bu kesici, giyotin bıçakla kesilmiş bir puronun ağızda bıraktığı lezzet yerine, puronun düzgün oval başını hissetmek isteyenlere tavsiye edilir.
Alüminyum ya da cam tüp içindeki purolar, selofansız da olsalar uzun süre saklandıklarında düzgün yıllanabilirler mi?
- Evet ve hayır. Puroların tüp içinde yıllanabildiklerini çeşitli vesilelerle duydum. Bu da tüplerin yüzde yüz bir koruma sağlamadığının göstergesi. Tam manasıyla tecrit edilmiş havasız bir ortamda puro nefes almak ve de dolayısıyla düzgün yıllanabilmek için yeterli oksijene sahip olamayacağından yıllanma da gerçekleşemez. Birçok tüp üzerinde 'açılana kadar taze kalır' ibaresini okumuşsunuzdur. Bu acaba, açılmadığı sürece içindeki puro yıllar geçse de yıllanmadan hep taze mi kalacak demektir? Ben inanmıyorum ve bu da istenilen bir şey değil. Tüpler içindeki puroları birkaç hafta korumak için işe yararlar. O da gerçekten iyi bir tecrit sağladıkları takdirde. Siz eğer tüp içindeki purolarınızı içmeden uzun süre saklamayı planlıyorsanız, hemen tüpten ya tamamen çıkartın, ya da tüplerin kapağını açıp humidorunuzun içine koyun. Puroları yıllandırmak için en doğru ortam, doğru muhafaza edilen kaliteli bir humidordur.