Damak tadınız farklı olabilir

Son günlerde içtiğim bir puroyu, önemli bir ABD dergisinde çok yüksek bir puan almasına rağmen ben çok kötü buldum. Nedenini açıklar mısınız?

-Bahsettiğiniz dergide tadım yapan kişi ile sizin aranızdaki beğeni farklılığının çeşitli nedenleri olabilir. Bu farklar kişilerin deneyimlerine, damak tatlarına, puroyu içtikleri zaman ve ortama göre ortaya çıkabilir. Kötü olan neydi? Puronun lezzeti miydi? Duman çekme sorunu mu vardı? Yoksa yanma mı problemliydi? Satın aldığınızda puronun saklanma durumu nasıldı? Siz bu puroyu evinizde doğru koşullarda saklamış mıydınız? Puro kaya gibi sert veya sünger gibi yumuşak mıydı? Bütün bu ve çıkabilecek diğer sorunlar için farklı açıklamalar vardır. Lezzeti kötü idiyse, tütün yaprağı genç ya da bizim tabirimizle 'yeşil' (önceki yazılarıma bakınız) olabilir. Belki de sizinle derginin yazarı arasında bir lezzet anlayışı ya da damak tadı farkı var. Siz hafif purolardan hoşlanırken, o kişi tok gövdeli-güçlü puroları beğeniyor. Duman çekiminde zorlandıysanız puro kötü sarılmış olabilir. Ne yazık ki, purolar da diğer el yapımı ürünler gibi her zaman mükemmel olmayabilir. Dergilerin tadımda kullandıkları purolar içilene kadar sizden çok daha iyi koşullarda saklandığından, bence en büyük farklılık bundan oluşmaktadır. Bu puroya bir şans daha verin. Belki de başka bir ortam ve saatte içerseniz fikrinizi değiştireceğinize eminim.
Yazarın Tüm Yazıları