Paylaş
Piyasalarda moraller yüksek. Faizler düşerken, borsa yükseliş trendine girmiş durumda. Dış borsalardaki yükseliş dalgasını gecikmeli yakalayan İMKB; geçen yıl ağustos ayında başlayan büyük çöküşten sonra, geçen hafta ilk kez 3 bin puan sınırını da aştı.
IMF seçimlerden sonra maddi destek sağlayan bir anlaşma yapılabileceği yolundaki açıklamaları ile haftayı yükselişle açan borsa, Hazine'nin başarılı dış borçlanmaları, düşük enflasyon ve bankalar tasarısının yasalaşması ve bilanço gibi beklentilerle hafta boyunca yükseldi.
Kredi derecelendirme şirketi DCR'ın kırık notu birara moralleri bozar gibi oldu. Fakat Türkiye ile doğrudan anlaşması bulunmayan DCR'ın not düşürmesi piyasalarda ciddiye alınmadı. Borsada haftanın son gününde asıl, Meclis'in Bankalar Yasası'nı çıkarmadan tatile girmesi moralleri bozdu.
Bu gelişme sadece borsayı değil, bono piyasasını da olumsuz etkiledi. Bono da oranlar 4-5 puan artarak yüzde 125'e kadar yükseldi. Borsada olumsuzluk daha çok banka hisselerinde kendini gösterdi. Taze para girişi ile genele yayılan alımlar, borsadaki yüksek seyrini korumasını sağladı. Ve bir aylık aradan sonra yüzde 12.4'le geçen hafta en yüksek primi de yakalayan İMKB'de, işlem hacmindeki artış da, yatırımcıların borsaya dönmeye başladığını gösteriyor.
1.2 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM
Önceki hafta 327 trilyon (970 milyon dolar) lira olan işlem hacmi geçen hafta 434 trilyon (1 milyar 265 milyon dolar) liraya ulaştı.
Borsada işlem hacmindeki artışta, yabancıların da payı var. İMKB verilerine göre, ocak ayını yaklaşık 8 milyon dolarlık net satışla kapatan yabancılar, geçen hafta sonu itibariyle şubat ayının ilk yarısını alımlarla tamamladı.
Aslında geçen ay 251 milyon dolarlık satış, 243 milyon dolarlık da alış işlemi gerçekleştiren yabancıların, ocak ayını borsadan çıkış yerine, al-satla geçirdiği söylenebilir. Kriz dalgasının en keskin hissedildiği geçen yılın son çeyreğinde bile yabancıların İMKB gerçekleştirdikleri işlemlerde, alış ve satış rakamları arasında birkaç istisna dışında çok büyük açık olmadığı görülür. Bu, bir grup yabancı yatırımcının, İMKB'den hiç kopmadığının da bir göstergesi.
Geçen hafta Londra'da düzenlenen uluslararası bono kongresine katılan yabancı fon yöneticileri, Türkiye'yi gelişmekte olan piyasalar arasında sürekli izlenmesi gerekenler içinde ilk sıralara yerleştirdiklerini ifade ettiler.
SEÇİM ENGELİ
Fakat yabancıların büyük paralarla bizim piyasalara tekrar dönüşü için seçimlerin atlatılması gerekiyor. Gelişmekte olan piyasalarda aktif olan uluslararası yatırım bankası Salomon Smith Barney'in (SSB) yöneticileri de, Türkiye'yi gelişmekte olan diğer piyasalarından ayrı tutuyorlar.
Londra'ki görüşmelerimizde, Türkiye'nin izlediği ekonomik politikaların IMF ve Dünya Bankası'nca desteklenmesinin önemli olduğunu vurgulayan SSB yöneticileri de, seçimi piyasalarımız için en büyük engel olarak görüyorlar.
Yabancı fon yöneticileri, seçim sonrasında siyasi belirsizliği ortadan kaldıracak bir hükümetin kurulması ile Türk borsası ve bono piyasasının öne çıkacağına dikkat çekiyorlar.
Bu yüzden seçim sonuçlarına ilişkin şimdiden çeşitli senaryolar üzerinde çalışmalara başlamışlar bile. DCR'ın kırık notunun ciddiye alındığı söylenemez. Bankacılık yasasının çıkmaması dışında olumsuzluktan sözedilemeyecek olan borsada, yükseliş bu haftada sürebilir.
Paylaş