Yabancılar başka bahara

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalardaki pembe tabloya geçen hafta içinde patlak veren ve bu haftaya sarkan maaş krizinin yolaçtığı siyasi gölge düştü.

Hükümetin küçük ortağı DTP'nin memur maaşlarındaki ısrarından doğan siyasi krizden kuşkusuz en fazla etkilenen borsa oldu. Geçen haftalarda, IMF anlaşması, enflasyondaki düşüş ve faizlerdeki gerilemenin ardından borsada başlayan yükseliş, geçen hafta tersine döndü. İMKB geçen haftayı yüzde 3'lük zararla kapattı.

İMKB'deki gerilemede, özellikle Japonya'daki mali sıkıntıların da etkisiyle bir türlü kendine gelemeyen Asya borsalarındaki düşüşlerin de payı var kuşkusuz.

Borsada beklenen yabancı girişinin gerçekleştiği söylenemez. Asya ve Rusya borsalarında devam eden sarsıntı nedeniyle İMKB'de işlem yapmaya yanaşmayan yabancılar, aslında olumlu bazı ekonomik göstergelerin de etkisiyle geçtiğimiz haftalarda İMKB'de küçük çaplı işlemlerle ısınma turlarına başlamıştı.

Küçük ortak DTP'nin zam ısrarı ile ortaya çıkan siyasi kriz, yabancıların ısınma turlarını da yarıda kesti. Dahası bazı hisselerde yaptıkları küçük çaplı alımları, geçen hafta geri verdikleri konuşuluyor.

BÜYÜK SATIŞ

Burada bir ayrıntıyı daha aktarmakta fayda var. İMKB bülteninden yabancıların haziran ayında, 675 milyon 365 bin dolarlık satış yaptığı, 604 milyon 54 bin dolarlık da alım gerçekleştirdiğini öğreniyoruz.

Bu rakamlar, yabancıların geçen ay içinde İMKB'de net satıcı durumunda olduğuunu gösteriyor. Sonuçta yabancılar, geçen ay İMKB'de 71.3 milyon dolarlık net satış yapmış durumdalar.

Piyasaların, özellikle de borsanın seyri siyasi gelişmelerden anında etkilenebiliyor.

Cindoruk'un, bir süre önce kamuoyunda ses getiren CHP Lideri Baykal kadar sert olmasa da, son çıkışlarıyla, DTP'nin siyasette, daha doğrusu hükümetteki varlığını hissettirmeye çalıştığı ortada. Ne de olsa önümüzde seçim var.

Fakat son çıkışı İMKB'de de yankı bulan Cindoruk, yumuşak üslubunu koruyor. Sadece Cindoruk değil DTP'li bakan ve milletvekilleri de, zam ısrarına karşın hükümette kriz çıkarmaktan yana olmadıklarını dile getiriyorlar.

Memura istedikleri zammın verilmemesi halinde de DTP'liler, en fazla hükümetten ayrılıp dışarıdan destek verebileceklerini belirtiyorlar.

Piyasaların seyri açısından bu ifadelerin önemi ortada.

Fakat zam çekişmesinde, IMF'ye verdiği söz nedeniyle, yüzde 20'de ısrar eden Başbakan Yılmaz mı, yoksa DTP'mi kazanacak? Herkesin merak ettiği bu sorun da bugün, yarın çözülecek.

Zam krizinin aşılmasıyla, piyasalardaki suni iyimserliğin tekrar gündemdeki yerini alması beklenebilir. Zaten faizlerdeki düşüş sürüyor. Gecelik repo oranları, yüzde 40'ların da altına yüzde 39'a gerilemiş durumda. Dövizde Merkez Bankası'nın kontrolü dışında bir gelişme zaten beklenmiyor.

Bu durumda, yabancılar fazla rağbet etmese de, siyasetteki çözülmeye paralel, seçici olmak kaydıyla, yatırımcılara borsa önerilebilir. Garantiyi seven yatırımcılara da çok kısa vadeli banka faizi önerilebilir.













Yazarın Tüm Yazıları