Paylaş
Piyasalarda geçen hafta tamamen Ankara'daki gelişmelerin gölgesindeydi. Milletvekillerinin hafta içinde Meclis'te yapılan oylamada, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılmasına pek sıcak bakmadığının ortaya çıkması, piyasaları alt üst etmeye yetti.
Meclis'te hafta ortaısnda yapılan oylama öncesine kadar durgun seyreden borsa, Çarşamba günkü oylamada 5 artı 5 formülünün kabul görmemesi, borsada hızlı düşüşe, faizlerde de yükselişe yolaçtı.
Siyasi gelişmelere endeksli olarak sert iniş çıkışların yaşandığı hafta sonunda borsa, yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.
Geçen hafta başında yüzde 34'ün altını deneyen bono faizleri de, tekrar yüzde 35'in üzerine yükseldi. Ancak bono faizlerindeki dalgalanma borsadaki kadar keskin değildi. Hazine'nin, yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı borç programında da itfasından daha az borçlanacak olması, faiz cephesinde biraz iyimserlik yarattı.
Fakat gecelik oranlar, ay sonuna doğru doruğa çıkan nakit ihtiyacının da etkisiyle, hızlı yükseldi. Gecelik faizler, birara geçen bayram öncesindeki seviyesinin de üzerine yükseldi.
Bu haftanın seyrinde de, çarşamba günü Meclis'te yapılması beklenen Anayasa değişikliğine ilişkin oylama belirleyici olacak. Çarşamba gününe kadar yaşanacak dalgalanmalar, oylamanın sonucuna göre, özellikle borsada kısa sürede keskin iniş çıkışlara yolaçabilir.
Aslında nisan ayında, siyaset gölgelemezse, piyasalar için birçok beklenti işlerlik kazanabilecek.
Ülkenin en büyük holdinglerinin hemen hepsinin girdiği GSM ihalesi, bu beklentilerin başında geliyor. GSM ihalesine başvuru için bugün son gün.
Önemli gelişmelerden biri de, bugün açıklanacak olan mart ayına ilişkin enflasyon rakamları. Piyasalarda, mart ayı enflasyon rakamlarının, şubat ayı oranlarının altında, biraz daha düşük çıkması bekleniyor.
Enflasyona ilişkin bu olumlu beklenti de, siyasi gelişmelere takılabilir.
Olumlu gelişmelerden biri de, Tüpraş hisselerinin başarı ile süren halka arzı. Bu haftanın ikinci yarısında kesin talep toplama ile tamamlanacak olan Tüpraş hisselerine, yurtiçinden rekor düzeyde talep geldi.
TÜPRAŞ'TA STRATEJİ
Yurtdışındaki tanıtım toplantılarının ilk ayağı olan Avrupa'daki roadshow'lar da büyük başarı ile tamamlandı. Sadece bu tanıtımın son durağı olan Londra ayağına sıra geldiğinde, Ankara'da patlayan Cumhurbaşkanlığı krizi, yabancıları biraz endişelendirdi.
Tüpraş'ın dış tanıtımı bu hafta da ABD'de devam edecek. Herşey yolunda giderken ortaya çıkan Cumhurbaşkanlığı sorunu, bugün başlayacak ABD'deki tanıtımı da gölgeleyebilir.
Tüpraş'a içerde gelen rekor talep, dış tanıtım ekibinin elinde iyi bir koz oluşturuyor. Roadshow'lara katılan ÖİB Başkanı Uğur Bayar, dışarda ‘‘Tüpraş'ı satmakta sorunumuz yok’’ diyerek, bu kozu iyi kullanıyor. Fakat bu şirkete, özellikle uzun vadeli yabancı fonların ortak olmasının gerektiğini de söylemeyi ihmal etmiyor.
Fakat Tüpraş'ta umarız gelen talebin tamamını karşılamak gibi bir yaklaşım içine girilmez. Bunu niçin söylüyoruz?
Nedeni özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın geçen hafta içinde yaptığı ve basında da yeralan açıklamalarıdır. Yalova, açıklamalarında, Tüpraş'a gelen tüm talebi karşılayacakları yolunda sözler sarfetti.
Bakanın bu sözleri, biraz da özelleştirme heyecanına bağlanabilir. Keza gelen talebin tamamını karşılamaya kalkışmak, hisseyi borsaya gelişinde bir anlamda alıcısız bırakmak olur. Bu da istenmeyecektir.
Umarız, Cumhurbaşkanlığı krizi derinleşmez ve bu güzel gelişmeler yara almadan devam eder.
Paylaş