Paylaş
Ara rejim tartışmaları ile siyasetteki gerginlik fitilini ilk ateşleyen CHP Lideri Deniz Baykal, son açıklamaları ile gerginliği noktalayan siyasetçi oldu. Baykal'ın son açıklamaları ile piyasalar bir süre için de olsa siyasetin gölgesinden kurtulmuş oluyor.
Askerler, önceki hafta içinde hükümete söyleyeceğini ‘bildiri’ ile sundukları için geçen cuma günü yapılan MGK toplantısının piyasalar açısından fazla bir önemi kalmamıştı. Bu yüzden gözler, hafta sonundaki Baykal-Yılmaz görüşmesindeydi. Başbakan'ın yemek davetini reddettiği için olumsuz geçebileceği düşünülen iki liderin görüşmesinden, beklenilenin aksine, ‘‘pembe’’ tablo çıktı.
Baykal'ın hafta sonunda önce kurmayları ile ardından da Başbakan Yılmaz ile yaptığı görüşmeden sonra hükümete destek vereceklerini açıklaması, piyasalara bayram hediyesi olmalı.
Bu gelişme piyasalar açısında kuşkusuz çok önemli. Gerginliğin, Ordu'nun hükümete muhtıra niteliğindeki bildirisine kadar uzandığı günlerde piyasalar, CHP Lideri'nin ağzından çıkan her söze göre yönünü değiştirir hale gelmişti.
Azınlıkta olduğu içir mevcut hükümetin CHP'siz ayakta kalamayacağı dikkate alındığında, Baykal'ın desteği ile Yılmaz hükümeti de rahatlamış oldu. Baykal sayesinde yatırımcılar kadar, hükümettekiler de koltuklarını düşünmeden rahat bir bayram tatili geçirebilecekler.
Ayrıca CHP'nin desteği ile en azından önümüzdeki kısa dönemde erken seçim de ikinci planda tutularak, öngörülen reformlara ve özelleştirmeye öncelik verileceği ortaya çıkıyor. Özelleştirmenin hızlandırılması, özellikle borsayı ateşleyebilir.
Geçen hafta Ordu ile hükümet arasındaki gerginliğin azalması ile borsa toparlanırken, faizler de düşmeye başladı. Borsada hisseler geçen haftayı, yüzde 1.3'lük primle kapattı. Nakit sıkıntısı nedeniyle yüzde 80'nin üzerindeki yüksek seyrini sürdüren gecelik faizler de birara yüzde 75'e kadar geriledi. Bono oranlarında ise hızlı düşüş yaşandı. Önceki haftayı yüzde 115 seviyesinde açan bono oranları hafta sonnunda yüzde 110'un da altına inerek, yüzde 107'ye kadar düştü.
Döviz piyasaları da durgun bir haftayı geride bıraktı. Siyasi gerginliğin dışında, vergilendirme yüzünden paranın dövize kaçacağı endişesi de yaygındı. Bu olmadı. Özellikle mart ayı başında piyasada büyük bir tedirginlik yaşanmıştı. Hatta Merkez Bankası rezervlerinde 1.5-2 milyar dolarlık azalma olmuştu. Bu azalmada, yabancı yatırımcıların dışarıya net çıkışları da etkiliydi. Fakat geçen haftalarda yabancıların dövize dönüşünde vergilendirmenin dışında da etkenler vardı.
Son günlerde, vergilendirmeye rağmen faizinin cazip olması nedeniyle tekrar dövizden Türk Lirası'na dönüş dikkati çekiyor. Merkez Bankası'nın alımlarıyla döviz rezervi de tekrar 20 milyar doların üzerine çıktı.
Borsada bayram sonrası beklenen çıkış Baykal'ın destek açıklamaları nedeniyle bayram öncesi başlayacak gibi.. Hazine'nin önümüzdeki üç aylık dönemde, artan vergi gelirlerinin de etkisiyle daha az borçlanacak olması, faizlerdeki düşüşü hızlandırabilir.
Daha önce kızdıkları için CHP Lideri'ne müşavir olmak isteyen yatırımcılar, son bayram hediyesi nedeniyle Baykal'ı alkışlamak isteyebilirler. Fakat yatırımcıların kimi alkışladığını bilmesinde fayda var.
Paylaş