Hayri Çetinkaya: Piyasalar umudunu koruyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Bülent Ecevit'in ABD ziyaretinden sağlanabilecek dış yardım beklentisinin pek kalmaması piyasalarda dalgalanmalara yolaçtı. Borsa, günü 5 puanlık kayıpla, 6 bin 86 puandan kapatırken, bono faizleri tekrar yüzde 95 seviyesine çıktı. Piyasalarda gözler, Ecevit'in ABD temaslarından çok IMF görüşmelerine çevrilmiş durumda.

Başbakan Bülent Ecevit'in devam eden ABD seyahati öncesinde başlayan ve gezi tarihi yaklaştıkça biraz da abartılan beklentilerin gerçekleşmeyeceği yolunda artan endişeler, piyasalarda dalgalanmalara yolaçtı.

Başbakan Ecevit'in önceki gün başlayan seyahati öncesinde piyasalarda oluşan dış kaynak beklentisinin, öyle abartıldığı boyutta gerçekleşmeyeceği yolundaki kaygılar, gün içinde borsa ve faiz cephesini olumsuz etkiledi.

Fakat sabah satışlarla açılan borsa, günü sadece 5 puan kayıpla 6 bin 86 puandan tamamladı. Hisselerin ortalama değer kaybı da binde bir gibi çok düşük oranda gerçekleşmesi dikkat çekti.

Borsanın gün içi satış ağırlıklı seyrine karşın dün 6 bin puanın üzerinde tutunması dikkat çekti. Keza borsa sabah satış emirleriyle açıldı ve ilk seans sonunda, 65 puan kayıpla 6 bin 27 puandan kapandı. Hisselerin ilk seans sonunda ortalama kaybı da yüzde 1 oldu. Birinci seansın sonunda, satış baskısına karşın işlem hacmi 38.8 trilyon lira düzeyinde kaldı.

İkinci seansın açılışında da satışlar devam etti. İkinci seans içinde birara hızlanan satışlarla endeks, 6 bin puanın da altına geriledi. Fakat kapanışa doğru gelen alımlarla borsa hızla toparlanarak, 6 bin puanın üzerine yükseldi. Son dakikalarda, mali grup ve kamu hisselerindeki yoğun alımlar, endeksin toparlanmasında etkili oldu. İkinci seansta işlem hacmi de 78 trilyonun üzerine çıktı.

IMF GÖRÜŞMELERİ

Gün sonunda borsanın toparlanarak kapanması, piyasaların Başbakan Bülent Ecevit'in ABD ziyaretinden hálá umudunu kesmediği değrelendirmelerine yolaçtı. Tekstil kotalarına ilişkin görüşmelerden tutun da ABD'nin deprem felaketi nedeniyle Türkiye'ye sağlayacağı mali desteğe kadar pek çok konuda henüz sevindirici bir adım atılmamasına karşın borsanın düşüşe direnmesi, IMF ile yapılabilecek olası stand-by anlaşmasına bağlanıyor.

Fakat IMF ile pazarlıklar da zor dönemeçte. IMF, varılabilecek olası bir anlaşma için, başta enflasyon olmak üzere 2000 yılına ilişkin hedeflerin tutturulmasında ısrarlı. Hükümet yetkilileri ve bürokratlar da, yaşanan deprem felaketine karşın, söz konusu hedeflerin tutturulması konusunda, IMF yetkililerine söz vermekten geri kalmıyorlar.

İnandırıcı olup olmadıkları önümüzdeki günlerde netleşecek. Yaşanan deprem felaketinden sonra bu yıl sonu için bile yukarılara çekilen enflasyon hedefinin 2000 yılı sonunda, yüzde 25'e düşürüleceğine inanmak zor. Umarız başarılır.

Faiz cephesi de ABD ziyaretinden beklenen dış kaynağın sağlanamayacğı yolunda artan endişelerden olumsuz etkilendi. Bu endişeler yüzünden artan satışlar, bono oranlarının, yüzde 95 seviyesine kadar yükselmesine yolaçtı. Finans çevrelerinde, Ecevit'in ziyaretinden dış yardım beklentisinin pek kalmadığı, asıl ekimde yapılması planlanan IMF görüşmelerinde sağlanabilecek gelişmelerin önemli olduğu üzerinde duruluyor.



Yazarın Tüm Yazıları