Paylaş
Nakit sıkışıklığı nedeniyle gecelik faizler, yüzde 85'e kadar yükseldi. Gecelik oranlardaki artış dövizde satışı da beraberinde getirmesine karşılık, sıkışıklık giderilemedi. Yüksek faiz, borsada düşüşü de körükledi. Endeks 372 puan daha kayıpla 16 bin 342 puana geriledi.
PİYASALARDA yaşanan nakit sıkıntısı gecelik faizlerı tırmandırıyor. Ayın son günü olmasının da etkisiyle önceki gün başlayan gecelik faizlerdeki artış dün de devam etti. Bankalararası Türk Lirası piyasasında sabah saatlerinde yüzde 55'ten işlem gören gecelik faizler, öğleden sonra yüzde 85'e kadar yükseldi. İMKB repo piyasasında gecelik faizler ortalama yüzde 82, interbankta ise ortalama yüzde 79 olarak gerçekleşti. Gecelik oranlar önceki gün yüzde 80'e kadar çıkmıştı.
Faizlerdeki artışın, döviz satışları ile de frenlenemediği belirtiliyor. Önceki gün ay sonu pozisyon kapatmak ve depo ihtiyaçları nedeniyle dövizde alıcı olan bankalar, dün satışa geçtiler. Döviz interbankında bankaların Merkez Bankası'na yaklaşık 300 milyon dolar sattığı, bu miktarın faizlerdeki yükselişi frenleyemediğine dikkat çekiliyor.
Yaklaşık 531 trilyon lira eksi rezervle açılan piyasaya Merkez Bankası, bir haftalık repo ihalesiyle 670 trilyon lira verdi. Ancak bu fonlama ile de nakit sıkıntısı tamamen giderilemedi.
Bono faizleri de gecelik oranlar kadar olmasa da, önceki güne göre biraz yükseldi. Piyasada en fazla işlem gören 23 Mayıs 2001 vadeli tahvilin faizi yüzde 37'nin üzerine çıktı ve yüzde 37.2'ye yükseldi. Aynı kağıdın faizi önceki gün yüzde 36.75'ti.
BORSA 16 BİN SINIRINDA
Faizlerin yüksek seyretmesi önceki gün 17 bin puanın altına gerileyen borsada düşüşü de körükledi. Borsa endeksi dün de 372 puan daha kayıpla 16 bin 342 puana geriledi. Hisseler dün ortalama yüzde 2.2 oranında değer kaybetti.
Endeksteki gerilemeye karşılık işlem hacminin daraldığı dikkat çekiyor. Önceki gün 623 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen toplam işlem hacmi dün yüzde 26 oranında gerileyerek 458.6 trilyon lira oldu.
Borsada dün en fazla değer artışı, yüzde 5 ile enerji sektöründe gerçekleşirken, en fazla değre kaybı da yaklaşık yüzde 7 ile ulaşım sektörü hisselerinde gerçekleşti.
Borsadaki düşüşte faizdeki yükselişin yanısıra yabancıların özellikle mali sektör hisselerinde devam eden satışlarının etkili olduğu belirtiliyor.
Yarın piyasaların kapanmasından sonra açıklanacak olan ocak ayına ilişkin enflasyon oranları da merakla bekleniyor. Yüksek çıkması beklenen ocak ayı enflasyon rakamlarının piyasalar üzerinde bir baskı oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
Borsanın yükselişi için somut bir beklenti olmayışı, endeksin bulunduğu seviyelerden bir miktar daha aşağıya inebileceği yorumlarını artırıyor. Yeni alımların başlaması için İMKB endeksinin 15 binli, hatta 14 binli puanlara kadar gerileyebileceği tahminleri yapılıyor.
Paylaş