Hayri Çetinkaya: Piyasalar hükümeti takmadı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Yeni hükümetin kurulması, piyasaları fazla heyecanlandırmadı. Borsa, hükümet protokolü imzalanmasına karşın 17 puanlık düşüşle 5 bin 247 puana geriledi. Hisseler binde 3 oranında geriledi. Yüzde 97'lerdeki bono oranlarında kaydadeğer bir değişim yaşanmadı.

NİHAYET bizim de bir hükümetimiz oldu. DSP lideri Bülent Ecevit, görevi alışının 40. gününde, koalisyon hükümetini kurmayı başardı.

Hükümetin kurulacağı beklentisi ile piyasalarda önceki gün küçük iyimserlik kırıntıları ile yaşanan zoraki toparlanma dün, yerini tekrar durgunluğa bıraktı. Bir başka ifadeyle piyasalar, yeni hükümet oluşumuna ilişkin beklentileri 40 gün önce satın almaya başladıkları için, dünkü gelişmeler karşısında duyarsız kaldığı gözlendi.

Güne satışlarla başlayan borsada, gün boyu düşüş trendi sürdü. İlk seansı hisseler, yüzde 8'lik kayıpla tamamladı. Liderlerin öğleden sonra hükümet protokolünü imzaladıkları anda, borsa gelen küçük çaplı alımlarla bir ara binde 3'lük bir artış kaydetti. Fakat ardından tekrar satışlar gelmeye başladı. Ve İMKB endeksi günü 17 puanlık düşüşle 5 bin 247 puandan tamamladı. Yeni hükümet, deyim yerdindeyse, borsada 17 puanlık düşük yaptırdı.

Faizlerin seyrinde olumlu sayılabilecek bir gelişmeden söz edilemez. Önceki günkü bir iki puanlık gerilemeyle 96 puan seviyesine kadar gerileyen bono faizleri dün tekrar 1.5 puan kadar artarak yüzde 97'nin üzerine çıktı.

Dövizde de, bankaların repo ve sendikasyon sıkıntıları yüzünden yoğun talep vardı. Merkez Bankası, gerek dövize olan yoğun talep nedeniyle hızlı fiyat artışını önlemek, gerekse de nakit ihtiyacı için döviz satmak zorunda kalan bankaları rahatlatmak amacıyla döviz interbankında satış yaparak müdahale etti. Merkez Bankası'nın müdahalesi ile dolar, birara 404 bin 600 liraya kadar geriledi.

HÜKÜMETİN ŞANSI

Piyasaların duyarsızlığı, biraz da hükümet protokolünün imzalanmasına karşın henüz icraat programının netleşmemesinden kaynaklanıyor.

Geçen yılın ikinci yarısında patlak veren global krizi, Türkiye son haftalarda, siyasi istikrarsızlık, daha doğrusu hükümetsizlik yüzünden daha derinden hissetmeye başladı.

Geçen yılın son çeyreğinde CHP'nin eski Lideri Deniz Baykal'ın erken seçim diretmesinin ardından kurulan azınlık hükümeti, eleri kolları bağlı olduğu için yaklaşık 6 aydır, hiç bir icraata imza atamadı.

Piyasalar yönsüz, şirketler hedefsiz bugünlere gelindi. Uyumlu ve istikrarlı olacağı umuduyla kurulan DSP, MHP ve ANAP hükümetini ise dev sorunlar bekliyor. Hükümetin şansı, dışardan destekli veya köstekli değil, bir çoğunluk iktidarı olması. Meclis'te çoğunluğa sahip oldukları için de, istenmesi halinde, bekleyen reform yasalarını çıkartmaları mümkün.



Yazarın Tüm Yazıları