Paylaş
Siyasi gelişmeler nedeniyle borsaya bahar bir türlü gelemiyor. Nisan ayının ilk işlem gününde, GSM ihalesine katılacak gruplar birer birer açıklanırken, mart ayı enflasyon rakamları da beklentilerin de altında gerçekleşti.
Çoğunun hisseleri borsada da işlem gören ülkenin önde gelen büyük grupları, GSM ihalesine katılıyor. Cumhurbaşkanlığı konusunda siyasi cephede, olumsuz gelişmeler yaşanmasaydı, GSM ihaleleri piyasayı hareketlendirirdi.
GSM ihalelerinin yanısıra, dün açıklanan mart ayı enflasyon rakamları da olumlu gelişmelerden biriydi. Keza mart ayı enflasyonu, piyasalardaki beklentinin altına indi. Piyasada yüzde 3-3.5 düzeyinde gerçekleşmesi beklenen Mart ayında tüketici enflasyonu yüzde 2.9 oldu.
Özelleştirme siyasi olumsuzluklara karşın sürüyor. Ön talep toplama döneminde Tüpraş'ın, yüzde 15'lik bölümünün halka arzına gelen rekor talep, umarız yarın başlayacak üç günlük kesin talep toplama sürecinde büyük yara almaz.
Bu aydan itibaren kurlarda da azalma söz konusu. Merkez Bankası, stand-by anlaşması uyarınca, önümüzdeki üç ay boyunca döviz sepetinin aylık bazda yüzde 1.7 oranında artışını öngörüyor. Kurların düşük seyri, faizler üzerindeki baskıyı da azaltacaktır.
Bu güzel gelişmelerin karşısında dün piyasalarda, özellikle borsada yaşananlar çok sevindirici değildi.
Geçen haftanın son işlem gününde, tepki alımlarının da etkisiyle biraz toparlanan borsa, haftanın ilk işlem gününde 159 puanlık kayıpla 15 bin 760 puana geriledi. Borsa her iki seansta da zaman zaman GSM ihalesine katılan holding hisseleri ağırlıklı gelen alımlarla endeks, birkaç kez 16 bin puanın da üzerine çıktı. Ancak her iki senasın da kapanışında, 16 bin puanın altına geriledi.
Borsada dün kapanışta hisselerin ortalama değer kaybı yüzde 1 düzeyinde oldu. Günlük işlem hacmi ise 389.8 trilyon lira düzeyinde kaldı.
Bu hacim, borsaya çok fazla para girişinin olmadığını gösteriyor. Bir grup günlük al-satla işlem yaparken, yatırımcıların büyük bir bölümünün siyasi cephedeki gelişmeleri bekleyip görmeyi tercih ettiği gözlendi.
Paylaş