Kurumsal yatırımcı şart

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Türkiye'ye ilişkin IMF, OECD ve uluslararası derecelendirme şirketlerinden gelen olumlu mesajlardan etkilenmeyen İMKB, geçen hafta dünya borsalarındaki yükseliş trendinden de faydalanamadı.

İMKB'de önceki haftalarda içerdeki iyimserliğe karşın, başta Rusya olmak üzere dış borsalardaki düşüşlerin etkisiyle düşüş yaşanmıştı. Dünya borsaları geçen hafta başında da Japon Yeni'nin dolar karşısında çöküşü ile sarsıldı. Japon sarsıntısı her zaman olduğu İMKB'de çok daha abartılı bir şekilde kendini hissettirdi.

Hafta içinde ABD Merkez Bankası'nın (FED) Japonya ile ortaklaşa, piyasalarda dolar satıp yen toplayarak müdahale etmesi, dünya borsalarındaki düşüşü tersine çevirmeye yetti.

İMKB de dış kaynaklı bu olumlu gelişmenin etkisiyle hafta içinde toparlandı. Hatta FED'in müdahalesi sonrasında dolarda başlayan düşüşün etkisiyle İMKB'de başlayan yükselişi, borsanın bu kez önünün açıldığı şeklinde nitelendirenler bile oldu.

Fakat İMKB'nin FED destekli sevinci de uzun sürmedi ve Kıbrıs krizi ile tekrar inişe geçti. Aslında Yunanistan'ın 4 savaş uçağı ile tırmandırdığı krizin boyutu, Türkiye'nin F-16'ları ile ada üzerinde yaptığı kısa süreli gövde gösterisi ile sınırlı kaldı.

Atina Borsası da, bu sınırlı gerilimin ardından yükselişe geçti. Fakat İMKB'nin ‘muhteşem’ oyuncuları, savaş uçaklarının Ada'dan çekilmesine rağmen İMKB'de panik satışlarla düşüşü körüklediler. Böylece, İMKB dünya borsalarındaki yükselişin aksine geçen haftayı da binde 5 oranında zararla kapattı.

Borsada yabancıların hâlâ ciddi alımlarından söz edilemez. Ancak enflasyon ve faizlerdeki düşüşlerin yanısıra, Türkiye'ye ilişkin olumlu mesajların etkisiyle hâlâ borsadan umutlu olan az sayıda küçük yatırımcı var.

SPEKÜLATÖRÜN DANSI

Fakat borsada günlük 50-60 trilyon liraya kadar gerileyen işlem hacminin büyük kısmını sayısı 8-10'u geçmeyen büyük portföy sahibi spekülatör gerçekleştiriyor. Büyük oyuncular, geçen hafta içinde Kıbrıs krizi bahanesiyle giriştikleri gibi operasyonlara devam ederlerse, sayıları azalan küçük yatırımcıyı önümüzdeki günlerde hiç bulamayabilerler.

Alternatif piyasalarda durgunluğun hakim olduğu bir dönemde İMKB'nin patlaması gerektiğini öngörenler var. Fakat borsanın yükselişe geçmesi için taze para girişi şart.

Çoğunluğu spekülatör mevcut yerli yatırımcının parasal gücü, İMKB'yi yukarıya taşımaya yetmiyor. Belki yabancılar, İMKB'yi dünya borsalarından farklı olduğunu farkeder ve alıma geçebilir diyenler var.

Borsada bu yönde bir beklentiden çok, bir istek var. Fakat geçtiğimiz günlerde alımda isteksiz davranan yabancıların tavırlarını kestirmek zor.

Keşke bizim de kurumsal yatırımcımız olsaydı. Emekli Sandığı ve sigorta fonlarının da girişi ile İMKB'ye bir an önce derinlik ve kurumsal kimlik kazandırılmalı. İşte o zaman, borsa bugünkü kısır döngüsünden kurtulabilir.

Önümüzdeki günlerde özelleştirme, Meclis'teki veergi tasarısı ile ilgili görüşmeler ve IMF ile anlaşma beklentisi piyasaların yönünde belirleyeci olacak.













Yazarın Tüm Yazıları