Paylaş
Borsada kár satışları hızlandı. Borsa dün de 79 puan kayıpla, 3 bin 600 puanın da altına, 3 bin 557 puana geriledi. Böylece önceki gün yüzde 2.2 oranında gerileyen borsada hisseler, dün de ortalama yüzde 2 oranında değer kaybetmiş oldu. Borsada dün hisseler birara yüzde 3'ten fazla değer kaybetti. Fakat başta Tüpraş olmak üzere kamu hisselerindeki operasyonlar, borsanın çok daha yüksek oranlı kan kaybını önledi.
Düşük fiyatlardan yüklü miktarda portföy taşıdığı bilinen bir iki oyuncunun Tüpraş hisselerine tavan yaptırmaları dikkat çekti. Tüpraş'ta, yabancı alımlarının olduğu söylenmekle birlikte, bu hissedeki operasyon bizim spekülatörlerin ve bıyıklı yabancıların operasyonundan ibaret. Yabancı ağırlıklı bir iki aracı kurum üzerinden yapılan Tüpraş alımlarının dikkatleri başka yöne çekmek için yapıldığı konuşuluyor.
Aslında borsa dün ilk seansı, küçük çaplı kár satışlarına karşın, binde 7 oranında primle tamamladı. İkinci seansın daha ilk dakikalarında satış baskısı artınca, endeks eksiye geçmekten kurtulamadı. Ve endekste, kapanışa kadar da yüzde 2 ile 3 arasındaki düşüş trendi devam etti.
Endeksteki gerilemenin yüzde 3'ün üzerine çıktığı sırada, Tüpraş'ta hızlı bir alım dalgası başladı. Bu alım dalgası, yine fiyatı diğer hisselere göre düşük kalan THY'ye sıçradı. Sabah seansını zaten primle kapatan Petkim ve Petrol Ofisi'ndeki alımların da devam etmesiyle, endeks biraz toparlandı. Fakat sadece kamularda gözlenen yüklü alımlar borsayı eksiden artıya geçirmeye yetmedi.
Borsada kár satışları ile birlikte endeks gerilerken işlem hacminin 100 trilyon liranın üzerindeki seyrini koruduğu gözlendi. Önceki gün 102 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi dün biraz daha artarak 109 trilyon liraya yükselmesi, ciddi bir giriş olmamakla birlikte, paranın borsadan çıkmadığının göstergesi olarak değerlendirilebilir.
Borsada düşüşü önlemek için destek amaçlı alımlar olsa da, beklentiler bittiği için endeksin biraz daha aşağılara gerileyeceği tahmin ediliyor.Faiz cephesindeki gelişmeler de, borsanın üzerindeki satış baskısını artırıyor. Gecelik faizlerin yüzde 80'lerin üzerindeki yüksek seyrinin yanısıra bono oranları da tekrar yüzde 120'lerin üzerine çıktı.
Paylaş