Paylaş
Piyasalarda birkaç gündür IMF ile varılabilecek anlaşmanın içeriği konusunda yapılan farklı açıklamalar, piyasalarda tedirginliği ve belirsizliği artırdı.
Piyasaları tedirgin eden ilk açıklama önceki gün Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'dan geldi. Önal, yaptığı açıklamada, IMF ile stand-by dışında bir anlaşma yapılabileceğinden sözetti. Önal'ın bu çıkışını destekleyen ikinci bir açıklama da dün hükümetin diğer ortağı MHP'nin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay'dan geldi. Toskay da, dış ticaret haftası öncesinde düzenlediği basın toplantısında, hedeflerin belirlenmesinde çok gerçekçi ve ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Toskay'ın, olmayacak bazı hedefler vererek sonra da bu sözlerini yerine getirmeyen devlet adamları konumunda olmak istemedikleri yolundaki sözleri, piyasada IMF ile stand-by anlaşmasına ilişkin endişeleri artırdı.
Stand-by anlaşmasına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle, borsa düşerken bono faizleri yükseldi. Beklentisiz kalan borsa, IMF anlaşmasına ilişkin belirsizliğin de etkisiyle dün 62 puan daha gerileyerek, 5 bin 800 puanın da altına indi ve 5 bin 794 puandan kapandı. Borsada hisseler ortalama yüzde 1 oranında değer kaybetti.
Taze para girişi olmayan borsada işlem hacminde de küçük çaplı daralma gözlendi. Önceki gün 82 trilyon lira düzeyinde gerçekleyen işlem hacmi, dün 72 trilyon liraya düştü.
Borsada düşüşün kademeli olarak 5 bin 500 puana kadar inebileceği konuşuluyor. Bu arada endeksin, yeniden 6 bin puan seviyesine yükselebilmesi için, 5 bin puan düzeyine hatta biraz daha altına gerilemesi gerektiğini savunanlar da var.
FAİZ YÜKSELDİ
Hükümetin IMf ile yapılacak anlaşma konusunda yarattığı belirsizlik bono cephesini olumsuz etkiledi. Bono oranları önceki güne göre 1-2 puan artarak, yüzde 97 seviyesine yükseldi. Önceki gün yüzde 95 düzeyinde kapanan 23 Ağustos 2000 vadeli kağıdın faizi, dün yüzde 96.7'ye çıktı. Bono oranlarının, önümüzdeki günlerde de, çok önemli gelişmeler yaşanmaması halinde bu seviyelerdeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.
Bankaların dövizde satıcı olması, gecelik oranları biraz rahatlattığı gözlendi. Bankalar, nakit ihtiyaçları için döviz satışına yönelmesi, gecelik repoyu yüzde 69'a düşürdü. Dövizde banka satışlarını yine Merkez Bankası, alım yaparak karşıladı.
Paylaş