Paylaş
Piyasalarda bütçe hedeflerinin yarın yapılacak bakanlar kurulu toplantısında netleşecek olması, beklentilerin de ertelenmesine yolaçtı. Piyasalarda önceki gün Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) toplantısının ardından yapılan açıklamalarla oluşan iyimserlik de, kalıcı olamadı.
Önceki gün biraz hareketlenen borsa dün tekrar inişe geçerken, bono oranlarındaki düşüş de durdu.
Özelleştirme açıklamaları ile önceki gün yükselişe geçen borsa dün inişteydi. Endeks dün 80 puan gerileyerek 5 bin 701 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 1.4 oranında değer kaybetti. Bir anlamda önceki gün kazanılanların dün geri verildiği söylenebilir.
Borsada dünkü satışların, İMKB-30 endeksini oluşturan hisselerde yoğunlaşması dikkat çekiciydi.
PARA GİRİŞİ YOK
Borsanın asıl sorunu parasızlık. Bu sorunun sürdüğünü dün gerçekleşen işlem hacmi de gösteriyor. Sabah seansında 27 trilyon lira, ikinci seansta ise 41.5 trilyon lira olmak üzere borsada dün toplam işlem hacmi 68.5 trilyon lirada kaldı.
Bu hacimlerle borsanın yönünü yukarıya çevirmesi zor.
Özelleştirme gazının piyasalarda etkisini kaybetmesi ise konuya ilişkin açıklamaların fazla yenilik içermemesine bağlanıyor.
Ayrıca piyasalarda, herkes özelleştirmeden çok bütçe büyüklüklerini merak ediyor. Keza 2000 yılı bütçe hedefleri doğrultusunda IMF ile yapılacak bir anlaşma, sağlıklı bir özelleştirme için de önemli bir gösterge oluşturacaktır.
Bu yüzden herkes hesaplarını yapabilmek için, bütçe büyüklüklerinin biran önce kesinlik kazanmasını bekliyor.
POAŞ'TA SATIŞ BASKISI
Bu arada Yalova'nın bir ay içinde satış için ihaleye çıkılacağını açıkladığı Petrol Ofisi hisselerinde dünkü düşüş gözden kaçmadı. Bir süre önce, özelleştirileceği de bahane edilerek, bir bıyıklı (!) yabancının operasyonuyla hızla değer kazanan POAŞ hiseleri, dün borsada en fazla değer kaybeden hisse oldu.
Piyasa değeri katlanan POAŞ hisseleri dün borsada yaklaşık yüzde 12 oranında değer kaybetti. Belki, bu hissenin oyuncuları da, borsada oluşan fiyatlardan POAŞ'ın satılamayacağını anlamıştır.
Bono oranları, dün yüzde 95-96 aralığındaki seyrini korurken, nakit sıkışıklığına bağlı olarak gecelik oranlar da yüzde 70 seviyesindeydi. Memur maaş ödemeleri öncesinde, gecelik oranlar biraz daha yükselebilir.
Paylaş