Paylaş
Global krizde normale dönüş belirtileri, geçen hafta tüm borsaları coşturdu. Asya'dan, Avrupa ve Amerika'ya bütün borsalar yükseldi.
Bizim borsa da, geçen haftayı yüzde 16.4 primle kapattı. İMKB'de endeksin yanısıra işlem hacmindeki yüzde 300'ü aşan bir patlama dikakt çekiciydi. Arjantin ve Venezüela'nın uluslararası bono piyasalarında borçlanma kapısını açması ise iyimserliği artıran önemli bir gelişmeydi. Hazine'nin bu gelişmeler çerçevesinde, borçlanmak için dışarıya açılma hazırlığı da moral veren gelişmelerden bir diğeriydi.
Bu gelişmelerin ardından bono oranları, yüzde 145'ten yüzde 133'e kadar düştü. Siyasi cephede büyük bir olumsuzluk yaşanmazsa, piyasalardaki iyimserlik önümüzdeki günlerde artarak sürebilir.
Piyasalarda durum özetle böyle. Emlakbank'ın özelleştirilmesi ile ilgili bazı gelişmeler var. Burada onlara da değinmek istiyorum.
Hatırlanacağı gibi, Emlak Bankası'ndan sorumlu Devlet Bakanı Yıldırım Aktuna, koltuğuna oturduktan hemen sonra, yaklaşık iki hafta önce Emlakbank'ın parçalanarak satılacağını açıkladı. Ve Aktuna açıklamasında, taslak olarak nitelendirdiği Emlakbank'ın özelleştirme programına, son şeklini Hazine, Özelleştirme İdaresi, Maliye Bakanlığı ve Emlakbank yetkililerinin oluşturduğu bir komisyonun vereceğini duyurmuştu. Bu komisyon da, çalışmalarını iki hafta içinde tamamlayıp, nihai kararını açıklayacıktı.
İLK TOPLANTIDA PÜRÜZ
Aktuna'nın söz konusu açıklamasının üzerinden iki haftadan daha uzun bir süre geçti. Henüz ortada açıklanmış bir karar yok. Bu yüzden komisyonun kurulup kurulmadığını ve çalışmalarını araştırdım.
Evet böyle bir komisyon kurulmuş ve geçen hafta içinde de bir toplantı yapmış. Fakat aldığımız bilgilere göre, çalışmalar yolunda gitmiyor. Komisyondaki Hazine temsilcileri, Emlak Bankası'nın parçalanarak satılmasına karşı çıkmışlar. Keza Emlak Bankası'ndan denizcilik, konut ve dış ticaret gibi yeni yavru bankalar yaratılıp, satılması sektörün mevcut durumu itibariyle sağlıklı bulunmuyor.
Fakat Hazine, karşı çıkmasına rağmen, ortaya alternatif bir model koymaması da komisyon üyelerince eleştiriliyor. Hazine karşı çıktığı için de, iki hafta sonunda alınması öngörülen nihai özelleştirme kararına bugüne kadar ulaşılamadı.
DÜNYA BANKASI DEVREDE
Bugünlerde komisyon üyeleri Hazine'yi, Banka'nın parçalanarak satışının daha kolay olacağı konusunda ikna etmeye çalışıyor. İkna edilemezse de alternatif bir model önermesi gerektiği konuşuluyor.
Ayrıca Emlak Bankası'nın özelleştirmesinde Dünya Bankası'nın da adı geçiyor. Hafta sonunda Dünya Bankası'nın üst düzey bir temsilcisi İstanbul'da Emlakbank yetkililerinden özelleştirme konusunda bilgi almış ve konuya ilgi de duymuş.
Dahası Hazine ve Emlakbank yetkililerinin, bugün Ankara'da Dünya Bankası'ndan bir heyetle biraraya geleceğini öğrendik. Emlak Bankası satış operasyonunun Dünya Bankası'na da aktarılmasını Hazine önermiş. Bunun nedenini henüz öğrenemedik. Fakat Dünya Bankası'nın mali sektör reformu çalışmaları biliniyor.
Umarız, Emlakbank'ın parçalanarak satışına karşı çıkan Hazine, Dünya Bankası temsilcileri ile görüştükten sonra iyi bir karara varır.
Paylaş