Paylaş
Geçen hafta piyasalar son dönemin en kritik ve tarihi günlerini yaşadı. Döviz ve faiz cephesi biraz daha sakin olmasına karşın borsada tam bir kriz havası hakimdi.
Borsa haftanın ilk dört gününde yüzde 16 oranında geriledi ve endeks 2 bin puanın da altına inerek, bin 948 puana kadar düştü. Bu kadar büyük ve hızlı çöküş üzerine sonunda hükümet harekete geçti. Haftanın son günü Başbakan Yılmaz, maliye ve Hazine kurmayları ile acil toplantı yaparak, İMKB'yi kurtarmanın yollarını görüştü.
Başbakan Yılmaz'ın kurmayları ile yaptığı olağanüstü toplantının başlaması bile borsayı dipten döndürmeye yetti. Cuma günü toplantının başlamasıyla borsa sabah yüzde 9 oranında yükseldi. Öğleden sonra Yılmaz'ın vergi ertelemesi dahil, İMKB'nin çöküşünü önleyecek özel bir paket hazırlandığını söylemesinin ardından İMKB'nin gün sonundaki primi yüzde 17'yi buldu. Bu oran, İMKB'nin son yıllarda bugüne kadar yaşadığı en yüksek artışı da ifade ediyordu.
Böylece Başbakan Yılmaz'ın açıklamaları ile borsa, haftanın ilk dört günnüde kaybettiğini, bir günde fazlasıyla yerine koymuş oldu. Yılmaz, geçen hafta biraz politik davranarak, borsaya özel paketin içeriğini açıklamayı bugün akşam saatlerine bıraktı.
Özel paketin içeriğine ilişkin beklentiler nedeniyle borsa bugün de gün boyu yükseliş trendini sürdürebilir. Yarın ne olacağını, paketten çıkacaklar belirleyecek. Umarız hüsran olmaz..
DEDİKODU TRAFİĞİ
Burada geçen hafta yaşanan ilginç bir trafiğe daha dikkat çekmek istiyorum. Borsada geçen perşembe akşamına kadar yaşanan şok düşüş, piyasada aracı kurum ve bankaların, iflas, batık kredi söylentilerinin de artmasına yolaçtı. Her zaman olduğu gibi, geçen hafta da felaket söylentileri çok hızlı yayıldı.
Hafta başından itibaren hergün bir iki aracı kurumun zor durumda olduğu, iflas ettiği ihbarlarını almaya başladık. Hafta ortasında, 47 aracı kurumun özkaynak açısından eksiye düştüğü ve bunların SPK tarafından incelendiği haberleri geldi.
Hafta boyunca her sabah yükselişle açılan, fakat her çıkışı fırsat olarak gören yabancıların yoğun satışları ile gerileyen borsada, dedikodunun en büyüğü, tarihi düşüşün yaşandığı perşembe günü geldi.
Borsa kulislerinde İMKB'nin sermaye açısından en büyük 4-5 aracı kurumun battığını konuşuluyordu. Dedikodular, sadece borsa aracı kurumları ile sınırlı kalmadı ve kapitali yeterli olmayan bazı bankaların da zorda olduğu haberleri gelmeye başladı.
Bilindiği gibi haftanın son gününde zorda olduğu iddia edilen aracı kurumlardan biri çıktı ve ‘‘biz batmadık, dimdik ayaktayız’’ yolunda açıklama yapmak zorunda kaldı. Zorda olduğu konuşulan diğer aracı kurumlardan herhangi bir açıklama gelmedi.
Borsada geçen hafta içinde çöküşü körükleyerek, psikolojik sınırın da altına inmesine yolaçan bu söylentilerin nedenini kestirmek zor.
Keza böyle hassas dönemlerde, doğruyu bulana kadar en sağlam şirketler bile batırılabilir.
Zorda olduğu veya iflas aşamasına geldiği iddia edilen 4-5 aracı kurum, bugün İMKB üyesi 150'den fazla aracı kurumun en büyükleri arasında yeralıyor. Eğer ciddi önlem alınamaz ve bu söylentilerle söz konusu kurumlar kapılarına kilit vurmak zorunda kalırsa, borsa ve bütün yatırımcılar sarsılacaktır. Öyleyse böyle söylentilerin borsacılar tarafından çıkarılması beklenemez. Banjkacılar da bindikleri dalı kesmez.
Peki o zaman, kim veya kimler İMKB'nin çöküşünü isteyebilir? Benim aklıma gelmiyor. Siz biliyorsanız, söyleyin..
Paylaş