Hayri Çetinkaya: Faiz yüzde 61'e indi borsa 9000'e dayandı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Haftanın ilk gününde piyasalarda iyimserlik doruktaydı. Bono faizleri 4-5 puan birden düşerek, yüzde 61'e geriledi. Bono faizlerindeki hızlı düşüş borsayı da coşturdu. Alternatifsiz yatırım aracı haline gelen borsa dün 370 puan birden artarak, 8 bin 879 puana yükseldi. Hisseler ortalama yüzde 4.35 oranında arttı

PİYASALARDA haftanın ilk gününde iyimserlik zirvedeydi. 2 Kasım'dan bu yana temaslarını sürdürmekte olan IMF Heyeti, bugün Türkiye'den ayrılmaya hazırlanırken, piyasalarda üç yıllık bir stand-by anlaşmasına olağanüstü bir gelişme olmazsa, kesin gözüyle bakılıyor. Geçen haftaki AGİT Zirvesi ile pompalanan iyimserliğin ardından stand-by anlaşmasına da iyice yaklaşılmış olması, bono ve borsada alımları hızlandırdı.

Görüşmelerde kaleme alınan iyi niyet mektubunun bir ay içinde IMF yönetimine sunulacak olması, bonoda sabah saatlerinden itibaren alımların artmasına yolaçtı. Geçen hafta yüzde 66 düzeyinde kapanan bono oranları, dün gelen alımlarla 4-5 puan birden geriledi. En aktif olan 23 Ağustos 2000 ile 3 Ekim 2001 vadeli tahvillerin bileşik faizi ortalama yüzde 61.5'e geriledi. Her iki kağıdın faiz oranları arasındaki fark da dün kapanma noktasına geldi. Yıl sonu itibariyle gerçekleşecek enflasyon dikkate alındığında, mevcut oranlarla bu kağıtlar zararına taşınıyor. Bu yüzden gelecek yılın düşük enflasyon hedefi ve aylık devalüasyon hızına karşın faizlerdeki son düşüşü abartılı bulan bankacılar, oranların çok daha aşağılara gerilemesini beklemiyorlar.

GENELE YAYILAN ALIMLAR

Faizlerdeki hızlı düşüş borsayı da coşturdu. Alternatifsiz yatırım aracı haline gelen borsa, dün 370 puan birden artarak, 8 bin 879 puana yükseldi. Hisseler ortalama yüzde 4.35 oranında prim yaptı.

Güne alımlarla başlayan borsa, birinci seansın sonunda 189 puanlık artışla 8 bin 698 puandan kapandı. İlk seansta, hisseler, ortalama 2.2 oranında prim yaparken, 133.6 trilyon liralık da işlem hacmi gerçekleşti.

Bono faizlerindeki gerileme, paranın rotasını borsaya çevirirken, ilk seansta alımların mali endeksi oluşturan banka ve holding hisselerinde yoğunlaştığı gözlendi.

İkinci senasta da devam eden alımlarla, endeks, ilk dakikalarda 8 bin 700 puanın üzerine çıktı. Birara artan kár satışları ile 8 bin 669 puana kadar gerileyen endeks, alım emirlerinin artmasıyla bu seviyede uzun süre kalmadı. Sabah seansında banka ve holding hisselerinde yoğunlaşan alımların, ikinci seansta prim yapmayan hisseler başta olmak üzere biraz daha genele yayılmaya başladığı gözlendi. Borsaya para girişinin alım emirlerinin dün genele yayılarak devam etmesi de sevindirici bulunuyor. İkinci seanstaki 158.6 trilyon lira olmak üzere borsada dün toplam 292.2 trilyon lira işlem hacmi gerçekleşti.

Borsacıların, IMF anlaşması çerçevesinde, Türkiye'ye girmesi beklenen para miktarına ilişkin beklentiyi de satın almaya başladığı belirtiliyor.

IMF'den, anlaşma çerçevesinde verilecek kredinin miktarı belli olmamakla birlikte, bizim bürokratların 6 milyar dolar civarında bir rakamda ısrarcı oldukları konuşuluyor. Verilecek yardım miktarı, yine gelecek ay sonuna doğru, Washington'daki toplantıda kesinleşecek.



Yazarın Tüm Yazıları