Paylaş
Borsada nihayet dün beklenen satışlar geldi. Özellikle ikinci seansta artan satış baskısı ile endeks 75 puan birden düşerek, 3 bin 817 puandan kapandı. Hisseler dün ortalama yüzde 1.9 oranında geriledi.
Aslında borsada düşüş sinyali önceki gün geldi. Hafta başında hızlı alım dalgası ile 4 bin puanın üzerine çıkan İMKB endeksi, satış baskısına karşın alttan gelen alımların etkisiyle önceki gün başabaş kapanmıştı.
Borsanın 4 bin puan seviyesine taşınmasında banka ve holdinglerden oluşan mali sektör hisseleri başroldeydi.
Dünkü satış dalgasında da, hızlı yükselişe öncülük eden mali sektör hisseleri başroldeydi. Beş banka ve iki holding hissesindeki satış baskısına dayanamayan endeks, ikinci seansta 3 bin 800 puan seviyesine kadar geriledi.
Borsadaki dünkü kár amaçlı satışları, mali düşüş adı altında değerlendirebilirz. Dün İMKB'deki düşüşte mali endeks hızlı gerilerken, sanayi endeksinin önceki günkü seviyesini korudu. Mali endeks, 5 bin 59 puandan 4 bin 943 puana gerilerken, sanayi endeksi sadece bir puanlık kayıpla, 2 bin 627 puana indi. Mali endeksteki kayıp yüzde 2.4'ü bulurken, sanayi endeksinde, oran olarak ifade etmek gerekirse sadece on binde birlik düşüş oldu.
Satış baskısı ile birlikte işlem hacminde de küçük çaplı da olsa daralma söz konusu. Önceki gün toplam 131 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi dün 100 trilyon liranın da altına indi ve 97 trilyon lira seviyesinde gerçekleşti.
Borsadaki düşüş, mali sektörün öncülüğünde bugün açılışta da devam edebilir. Bugün piyasaların kapanmasından sonra açıklanacak olan şubat ayı enflasyon rakamları piyasaların, özellikle borsanın yönünü değiştirebilir. Borsa, yeni yükseliş için bu kez enflasyon rakamlarının düşük çıkmasını bahane edebilir ve bu bahane ile 4 bin puan sınırının üzerine de çıkabilir. Ancak 4 bin puan üzerinde kısa vadede kalıcı olması beklenmiyor. Keza yaklaşan seçimlerin yanısıra, şirketlerin yıllık bilançolarının da peş peşe açıklanması ile beklentiler şimdilik bitme noktasında. Tabii ki yenileri bulununcaya kadar.
Paylaş