Hayri Çetinkaya: Dışarıdan yardım sözleri borsayı zirveye taşıdı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Dünya Bankası'nın yardım miktarını artırması, IMF'nin Türkiye ziyareti, Sosyal güvenlik reformunun onaylanması, piyasalarda coşkuyla karşılandı. Borsa dün 295 puan birden artarak yeni tarihi zirvesi olan 6 bin 94 puandan kapandı.

DEPREM felaketinin yarattığı olumsuzlukları kısa sürede üzerinden atan piyasalarda, artan dış yardım beklentileri ile yeni bir iyimserlik dalgası esmeye başladı. Dün bono oranları yüzde 91'e kadar gerilerken, borsa yaklaşık iki ay sonra, 6 bin 94 puanla yeni zirvesine yükseldi.

Atina'da meydana gelen depremi de bahane ederek önceki gün yaşanan kár realizasyonunun ardından borsa, dün sabah alımlarla yükselerek açıldı. Güne 5 bin 811 puandan başlayan borsa, ilk dakikalarda gelen alımlarla 6 bin puanın üzerine çıktı ve 6 bin 7 puana kadar yükseldi. Ancak psikolojik sınır olarak görülen 6 bin direnç noktasından, tutunamayarak geri döndü. Fakat faizlerdeki düşüş ve dış yardıma ilişkin olumlu beklentiler endeksin ilk seansı 6 bin puanın üzerinde, 6 bin 12 puandan kapatmasına yetti.

Endeks ilk seans sonunda, 213 puan birden artarken hisseler de ortalama yüzde 3.6 oranında prim yaptı. İlk seansta, 72.3 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi de, piyasaya para girişinin başladığının bir göstergesiydi.

Sabah yaşanan hızlı yükselişin ardından, öğleden sonra seansın açılışında gelen kár satışlarıyla endeks birara ilk seanstaki değerinin altına, 5 bin 977 puana kadar geriledi.

Fakat ikinci seansın ortalarından itibaren özellikle Erdemir'de artan alımlar, borsayı 6 bin puanın üzerine taşıdı. Borsanın eski lokomotifi Erdemir'de kapanışa kadar devam eden alımlar, endeksin yeni zirveye taşınmasında da etkili olduğu belirtiliyor.

Borsa günü, 295 puanlık artışla veya diğer bir ifadeyle yüzde 5.09 oranında oranında artarak, yeni tarihi zirvesi olan 6 bin 94 puandan tamamladı. Borsada bundan önceki zirve, yaklaşık iki ay önce, 21 Temmuz'da 6 bin 3 puanla gerçekleşmişti.

İkinci seanstaki 76.8 trilyon lira ile birlikte dün borsada toplam işlem hacmi 149.1 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

MORAL VERENLER

Moralleri yükselten ilk gelişme önceki gün piyasalar kapandıktan sonra Cumhurbaşkanı'nın bir süredir beklettiği, emeklilik yaşını kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkaran Sosyal Güvenlik Yasası'nı onayladığı haberi ile geldi.

Cumhurbaşkanı'nın sosyal güvenlik yasasını Türkiye ziyaretinin hemen öncesinde onaylaması IMF heyetinin bugün Ankara'da başlayacak temaslarını daha önemli hale getirdi.

Dünya Bankası'nın önceki gün akşam saatlerinde deprem felaketi nedeniyle Türkiye'ye açacağı kredi miktarını bir milyar dolara çıkaracağını açıklaması da, piyasalarda morallari yükselten en önemli gelişmelerden biriydi. Başbakan Bülent Ecevit'in ay sonuna doğru ABD'ye yapacağı ziyarete ilişkin beklentiler de piyasayı umutlandırdı.

Kotasyon indirimi bono faizini % 92’ye düşürdü

PİYASALARDAKİ iyimser hava faiz cephesinde de olumlu yankılandı. Dış yardımlara ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle bono oranları dün 3 puan kadar daha gerileyerek birara yüzde 91'e kadar indi. Önceki gün yüzde 95 düzeyinde kapanan bono oranları, öğleden sonra biraz artarak yüzde 92 seviyesinde işlem gördü. Bono faizleri dünkü düşüşle birlikte, deprem felaketi öncesindeki seviyesinin de altına gerilemiş oldu.

Faiz cephesindeki iyimser hava, Merkez Bankası'nın dün bankalararası Türk Lirası piyasasında (interbank) kotasyonları düşürmesi ile de desteklendi. Merkez Bankası dün interbankta gecelik faizlerde, alt kotasyonları artırıp üst kotasyonları düşürerek, marjı daralttı. Dünden itibaren gecelik vadede kotasyonlar, yüzde 46-74'ten yüzde 55-70'e değiştirildi.

Deprem felaketi nedeniyle Türkiye'ye dışarıdan uygun koşullarda yardım veya kredi geleceği yolundaki haberlerle hafta başında faizlerde başlayan düşüşün dün devam etmesinde, kotasyon indiriminin yanısıra, IMF'nin bugün Ankara'da başlaması beklenen görüşmeleri destekledi.



Yazarın Tüm Yazıları