Hayri Çetinkaya: Borsada zoraki yükseliş

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda dün borsada beklentisizliğin ve stopajdaki belirsizliğin yarattığı yönsüzlük hakimdi. Gün içinde inişli çıkışlı bir seyir izleyen borsa, kapanışta sadece binde 3 oranında arttı.

Vergiye ilişkin yeni düzenlemelerin yapılmasının ardından, uluslararası tahkime ilişkin anayasa değişikliğinin Meclis'ten çıkması, sosyal güvenlik yasa tasarısının büyük bir bölümünün de onaylanması ile piyasalara yön verecek beklentiler şimdilik bitmiş oldu.

Birkaçı dışında, hisseleri borsada işlem gören şirketler altı aylık bilançolarını açıkladılar. Açıklanan bilançoların iç açıcı olduğu pek söylenemez. Böylece borsa cephesinde altı aylık kárlara ilişkin beklentiler de, yeni bir bilanço dönemine kadar ortadan kalktı.

Para girişinin en alt seviyelere indiği borsada, yatırımcı için alınıp satılabilecek beklenti kalmadığı için endekste yön belirlemekte zorlandı. Aslında borsa sabah alıcı açıldı ve seansın ilk yarısını da 20 puanlık artışla 5 bin 806 puandan geçti. Artan alımlarla endeks, ilk seansı 61 puanlık artışla 5 bin 847 puandan tamamladı. Birinci seans sonunda hisseler, yüzde 1 oranında prim yaptı. Gelen alımlarla birlikte işlem hacminin biraz artarak 55.1 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsanın ikinci seanstaki seyri, sabahki seyri kadar hareketli geçmedi. Öğleden sonra satış baskısının ağır basması sonucu endeks, birara geçen haftaki kapanışının da altına geriledi. Kapanışa doğru gelen küçük çaplı tepki alımları ile toparlanan endeks, günü 21 puanlık artışla 5 bin 807 puandan tamamladı. İkinci seansta işlem hacmi de ilk seansın altında, 39.9 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Böylece günlük işlem hacmi de, 100 trilyon liranın altında, 95 trilyon lira seviyesinde oldu.

STOPAJ BELİRSİZLİĞİ

Yeni vergi düzenlemelerinin Meclis'ten geçmesine karşın stopaj oranlarıyla ilgili belirsizliğin, faiz oranları üzerinde yarattığı baskı da devam etti. Piyasada özellikle repo işlemlerindeki stopaj oranına ilişkin belirsizlik tedirginlik yaratmış durumda. Bono oranları dün yüzde 95 düzeyinde seyretti.

Reform yasalarının bir bir Meclis'ten geçmesine karşın uzun vadeli kamu kağıtlarındaki vergi muafiyetinin devam edip etmeyeceğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamış olması da, faiz cephesinde belirsizliği artırıyor.

Stopaj belirsizliği ve vergi muafiyeti netleşmeden faizde herhangi bir düşüş trendi beklenmiyor.

Hayri ÇETİNKAYA



Yazarın Tüm Yazıları