Borsada yüzde 3.2'lik düşüşe Rusya bahanesi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Enflasyonun yüzde 50'nin altına inmesiyle borsada başlayan moral dalgası kısa sürdü. Borsada Rusya bahanesi ile 137 trilyonluk kár satışı gerçekleşti. Endeks 3 bin 787 puana inerken hisseler yüzde 3.2 geriledi. Faiz cephesinde ise düşük enflasyon dopingi ile oranlar yüzde 102'ye kadar düştü.

Piyasalar dün sabah yüzde 50'nin altına inen yıllık enflasyon sevinci ile yüksek moralle açıldı. Borsada ilk dakikalarda yoğun bir alım dalgası yaşanırken, faiz cephesindeki düşüş de hızlandı.

Güne 3 bin 927 puandan başlayan borsa, faizlerdeki düşüşün verdiği moral desteğin de etkisiyle daha ilk dakikalarda 4 bin puanın üzerine çıktı. Birara 4 bin 9 puana kadar yükselen endeks, artan satış baskısı ile bu düzeyini koruyamadı ve tekrar 4 bin puanın altına indi.

İlk seans sonuna doğru artan satışlarla endeks önceki günkü kapanış seviyesinin de altına geriledi. Borsa ilk seansı, yüzde 2.6'lık zararla 3 bin 813 puandan tamamladı. Endeks ilk senasta 3 bin 751 puana kadar düştü. İlk seansta yaklaşık 80 trilyon liralık oldukça yüklü bir işlem hacminin gerçekleşmesi de gözlerden kaçmadı.

Borsada ikinci seansta da satış baskısı devam etti. ikinci seansın ortasına doğru birara 3 bin 700 puan sınırına kadar gerileyen endeks, kapanışa doğru biraz toparlandı. Günü 128 puanlık kayıpla 3 bin 787 puandan tamamlayan borsada hisseler, ortalama yüzde 3.3 değer kaybetti. İkinci seansta ise işlem hacmi ilk seansa göre biraz azaldı ve 57 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Günlük toplam işlem hacminin de 137 trilyon liraya dayanması, kár satışlarının büyüklüğünü de yeterince gösteriyor.

BAHANE BULUNUR

4 bin puan seviyesinde ikinci denemesinde de tutunamayan borsada, dünkü hızlı düşüşün gerekçesi, tamamen bir kár realizasyonu. Fakat 128 puanlık düşüş için piyasada farklı bahaneler üretiliyor.

En akılcı bulunan bahane, Rusya ile IMF arasındaki gerginlik. IMF Başkanı Camdessus'nun, Rusya'nın reformlardan vazgeçme sinyalleri vermesi üzerine bu ülkeye tek kuruş verilmeyeceği yolundaki açıklamaları yine önceki gün Moskova Borsası'nda büyük düşüşe yolaçtı.

Nedense önceki gün IMF-Rusya arasındaki gerginliği pek ciddiye almayan borsacılar, dünkü yüklü satışlar için Rusya'daki son gelişmeleri ortaya sürüyorlar.

Borsadaki satışlar için önemli sayılabilecek bir neden de beklentilerin bitmiş olması. Aslında bu gerekçe, Rusya bahanesinden daha rasyonel gözüküyor. Keza bir taraftan şirketlerin yıllık bilanço açıklamaları, diğer taraftan şubat rakamları açıklandığı için enflasyona ilişkin beklentiler de bitmiş oldu. Yükseliş dalgası için yeni beklentiler yaratılması gerekiyor.

FAİZ YÜZDE 102

Borsa cehhesinde yüklü kár realizasyonu yaşanırken faiz cephesinde enflasyonun yarattığı olumlu hava dün de devam etti.

Bono oranları dün 3-4 puna daha gerileyerek yüzde 105'e indi. Hatta gün içinde bono oranları çeşitli vadelerde, birara yüzde 102'ye kadar geriledi. Bono faizlerinin bu seviyelerden tekrar yükselişe geçmesi bekleniyor.

Gecelik repo ve faizlerdeki düşüş de sürdü. Gecelik repo, yüzde 70'nin de altına inerek, yüzde 67'ye kadar geriledi. Gecelik oranlardaki düşüşte, piyasadaki nakit sıkıntısının azalması da etkili oldu. Keza Merkez Bankası verilerine göre, piyasalar dün sadece 19 trilyon liralık eksi rezervle açıldı.



Yazarın Tüm Yazıları