Paylaş
Borsayı bu kez Atina'da meydana gelen deprem korkuttu. Önceki gün yüzde 8.6 oranında yükselen borsa, sabah saatlerinde kár satışlarının ardından öğleden sonra da Atina'daki depremin yarattığı tedirginlikle binde 4 oranında geriledi.
PİYASALARI dün öğleden sonra Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında meydana gelen deprem korkuttu. Borsa, kapanışa doğru gelen deprem haberiyle günü küçük çapta da olsa düşüşle kapattı.
Önceki gün dışarıdan gelecek yardımlara ilişkin artan beklentilerin de etkisiyle büyük bir yükseliş yaşanan borsada, dün sabah ilk dakikalarda, hızlı bir artış gözlendi. Fakat bu çıkış denemesi, önceki günkü yüzde 8.6'lık hızlı yükselişin ardından gelen kár satışları nedeniyle fazla sürmedi. Birinci seansta çimentolar başta olmak üzere, primli hisselerde artan satış baskısı da endeksi önceki günkü seviyesinin altına düşürmeye yetti.
Çimentolar durulurken, kota haberlerinin yarattığı dopingle de önceki gün hızlı yükselen tekstil hisselerinde de yatırımcının dün daha seçici bir yaklaşım içine girdiği görüldü. Seans içinde birara 5 bin 740 puana kadar gerileyen endeks, ilk seansın sonuna doğru gelen alımlarla tekrar toparlandı ve önceki güne göre sadece 4 puanlık kayıpla 5 bin 819 puandan kapandı. Birinci seans sonunda hisseler ortalama onbinde 8 gibi geriledi.
İlk seanstaki toparlanma ikinci seansın açılışında da devam etti. Borsa, öğleden sonraki seansın daha ilk çeyreğinde, mali grup hisselerinde artan alımlarla, artıya geçti. İkinci seansın ortalarına gelindiğinde endeks yaklaşık 40 puan kadar artıda seyrederken ekranlara yansıyan Atina'daki deprem haberi, korkuttu.
Atina'da meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem haberinden sonra artan satışlarla borsa tekrar eksiye geçti. Seans ikinci yarısından kapanışa kadar azalarak devam eden satışların etkisiyle borsa günü 24 puan kayıpla, 5 bin 800 puanın hemen altında 5 bin 799 puandan tamamladı. Hisselerin de günlük ortalama kaybı binde 4 oranında gerçekleşti.
İlk seansta 68.2 trilyon, ikinci seansta da 70.5 trilyon olmak üzere toplam 138.8 trilyon lirayı buldu.
Piyasada dün hızlı çıkışın ardından zaten bir tedirginlik vardı. Atina depreminin, kár satışlarının biraz daha öne alınmasına bahane edildiği söylenebilir. Borsada, hafta başından itibaren tahminlerden biraz düşük çıkan ağustos enflasyonu ve dış yardım beklentilerine bağlı olarak artan alımlar, özellikle dış yardım konusunda somut gelişme olmadan devam etmeyebilir.
Bono faizi yüzde 95’e indi
Faiz cephesindeki gelişmeler dün borsaya göre daha olumluydu. Önceki gün yüzde 100'ün altına inerek, yüzde 97 seviyesine kadar gerileyen bono oranları dün 1-2 puan daha geriledi.
Bono fazileri rdün birara yüzde 95'in de altına geriledi. Faizlerdeki düşüşü piyasadaki iyimser havaya bağlayan bankacılar, yüzde 95'lik seviyenin kalıcı olması için piyasaya taze para girişi olması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Gecelik oranlarda da Merkez Bankası'nın piyasada devam eden fonlaması sayesinde küçük çaplı artışla yüzde 70 düzeyinde seyretti.
Dövizde ise dün enflasyondaki artış beklentisine bağlı olarak, Merkez Bankası'nın aylık devalüasyon oranını yüzde 3.6'ya yükselttiği haberleri, döviz interbankında doları hareketlendirdi. Dolar bankalar arasında 449 bin liranın üzerine yükseldi.
Paylaş