Paylaş
Borsa haftaya düşüşle başladı. Borsa endeksi, haftanın ilk gününü 360 puanlık kayıpla, 15 bin 237 puandan tamamladı. İMKB 100 endeksinde yeralan hisselerin ortalama günlük kaybı ise yüzde 2.3 oldu.
Borsada endeksteki düşüşle birlikte işlem hacmi de iyice daralmış durumda. Birinci seansta 139.8 trilyon lira, ikinci seansta da, 124.7 trilyon lira olmak üzere, borsada dün toplam işlem hacmi sadece 264.5 trilyon lira oldu. Geçen hafta sonuna göre de yarı yarıya azalan bu rakam, 29 Kasım 1999'dan bu yana İMKB'de gerçekleştirilen en düşük işlem hacmi oluyor.
İşlem hacminin bu kadar daralması, satışların da iyice azalmasının bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.
Borsada vergilendirme konusundaki üç ayda elde tutma zorunluluğuna pek fazla itibar edilmediği dikkat çekiyor. Yatırımcıların, genelde, İMKB'deki kazançlarından vergi vermemek için aldıkları hisseyi en az üç ayda elde tutmak yerine, kısa sürede dalgalanmalara göre hareket ettikleri gözleniyor.
Borsada dün artış gösteren tek sektör endeksi, yüzde 3.6 ile sigortacılık sektörü oldu. En fazla değer kaybı ise yüzde 8.1 ile elektirk sektöründe gerçekleşti.
Borsada düşüşe neden olarak, beklenti olmayışının yanısıra, peş peşe gelen halka arzlar ve nakit sıkışıklığı yüzünden gecelik oranların tekrar yükselişe gösteriliyor.
FAİZLER YÜKSELDİ
Faizlerdeki yükseliş beklentisi de borsayı olumsuz etkiliyor. Piyasalarda likidite sıkışıklığı yaşanıyor. Bu sıkışıklık gecelik oranların yüksek seyretmesine yol açtı.
Gecelik oranlar geçen hafta sonuna göre, 20-25 puan birden yükseldi ve yüzde 60'ın üzerine çıktı. İMKB repo piyasasında gecelik faizler, ortalama yüzde 60 interbank'da ise ortalama yüzde 40 oldu.
Bono faizleri de geçen haftaya göre bir puan kadar arttı. En fazla işlem gören 21 Şubat 2000 vadeli tahvilin faizi, yüzde 41.5'i gördü. Vergi ve maaş ödemelerinin yanısıra, ay sonuna kadar emekli maaşları ve diğer vergi ödemeleri yüzünden nakit sıkıntısının ay sonuna kadar devam etmesi, bu yüzden de gecelik oranların yüksek seyretmesi bekleniyor.
Merkez Bankası düzenlediği yedi günlük repo ihalesiyle piyasaya 450 trilyon lira verirken, ihaleye yaklaşık 1.5 katrilyon liralık talep gelmesi dikkat çekti.
Paylaş