Borsacıların şampanyalı kutlaması

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsada bir aydır deyim yerindeyse ‘‘şenlik’’ var. Bu şenlik, hisse senedi yatırımcısından çok, aracı kurum yöneticileri ve çalışanları için geçerli.

Keza İMKB, 25 Ocak'ta 2 bin 500 puan düzeyindeyken dünkü kapanış itibariyle, 3 bin 600 puana yükselmiş durumda. Bu, son bir ay içinde endekste, bin 100 puanlık veya diğer bir ifadeyle, yüzde 44'lük artış demektir. Aynı dönemde hisse bazında ise yüzde 100'ü bulan artışlar da yaşandı ve bir anlamda global krizin yolaçtığı zararların önemli bir bölümü kapanmış oldu.

Ayrıca son bir ayda, borsada endeksteki yükselişe paralel işlem hacminin de artması sevindiriciydi. Borsada son bir ayda, bir kaç gün dışında, ortalama işlem hacmi de 100 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

İşlem hacminin yüksek seyrine en çok aracı kurum yöneticilerinin sevindiğini söylemek yanlış olmaz. Çünkü büyük hacimli her işlem, yüksek rakamlı komisyon geliri demektir.

Keza borsada yılbaşına kadar geçen 5-6 ay boyunca, günlük işlem hacmi 30-40 trilyon lira düzeyinde seyretti. Krizin de etkisiyle yatırımcıların borsadan elini eteğini çektiği günlerde, aracı kurumlardaki yatırım uzmanı ve brokerların sıkıntıdan poker çevirdiği bile söyleniyordu.

Sonuçta zaman zaman çok yüksek rakamlı transferlerin yaşandığı büyük aracı kurumlar bile, işsizlikten, çok değerli elemanlarını bile zorunlu izin vermek zorunda kaldılar. Dahası çarkı döndürmekte zorlanan bazı aracı kurumların da eleman çıkardığı biliniyor.

Bunlar çok değil, bir ay öncesine kadar yaşanan gerçeklerdi. Şimdi bu durgunluğun ardından gelen patlama, çalışanların yüzünü gerçekten güldürdü. Bu yüzden borsada ‘‘şenlik’’ var diyorum.

Geçtiğimiz günlerde, Apo'nun getirilişinden birkaç gün sonra, öğle tatilinde, bilgi almak amacıyla birkaç broker'ı aradım. Sanıyorum endeks, dünkü kapanış seviyesinin de üzerinde, 3 bin 700 seviyesindeydi. Brokerları, öğle yemeğinde borsadaki patlamayı kutlamak amacıyla, şampanya patlatırken buldum.

Haklıydılar... Elbette şampanya böyle bir günde patlatılırdı.

Bazı aracı kurumlarda çalışanların, borsanın krizde olduğu günlerde, ofis dışına bile çıkamadıkları veya çıkmadıkları biliniyor.

Borsacılar yükseliş devam ettiği için, kutlamalarını, her gün şampanya ile olmasa da, hálá sürdürüyorlarmış.

Bu durumda bana da, ‘afiyet olsun’ demek düşüyor.



Yazarın Tüm Yazıları