Paylaş
Piyasalarda geçen hafta tahkim ve ekonomik paket heyecanı vardı. Haftanın ilk yarısında, tahkim yasası ve emeklilik yaşına ilişkin gelişmelerin yarattığı beklentiler belirleyici oldu.
Hükümetin, Anayasal değişiklik gerektiren tahkim yasasını Meclis'e getirmek için hemen harekete geçerek imzaları toplaması, borsada hafta başından itibaren tam bir doping etkisi yarattı.
Piyasalarda, tahkim kararının Meclis'ten çıkması halinde özelleştirmenin ve yabancı sermayenin önünün açılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yabancı ortaklı enerji yatırımlarının bu kararı beklediğini bilen yatırımcıların, enerji yatırımı olan holding hisselerine yönelmesi, borsayı haftanın ilk yarısında 6 bin puana kadar taşıdı.
Ayrıca bizzat Başbakan Ecevit'in, emeklilik yaşında kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş sınırında taviz vermeyeceğini açıklaması ve bunun Meclis Çalışma Komisyonu'ndan aynen geçmesi, yine haftanın ilk yarısında gerek borsada gerekse bono cephesinde umutları artıran gelişmelerdi.
Bu olumlu gelişmelerle hafta ortasında borsa, 6 bin puanın üzerine çıkarken bono oranları da yüzde 90'a kadar geriledi. Bu noktada artık bono oranlarının yüzde 90'nın da altına gerileyebliceği konuşulmaya başlandı.
Ecevit, hükümet ortakları ile birlikte haftanın ikinci yarısında, bilinen ekonomik paket açıklamasını yaptı.Paketten, faiz gelirleri ile ilgili, beyanname yerine stopaja geçişi öngören beklenen düzenlemeler çıkması sevindiriciydi. Fakat ekonomik paket toplantısında borsanın adının hiç geçmemesi hayal kırıklığı yarattı. Başbakan ve bakanların hisse senedi kazançlarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmamasını borsa, bir anlamda perşembe öğleden sonraki seansta, yoğun satışlarla protesto etti. Borsada, protesto niteliğindeki satışlar haftanın son günü de sürdü.
TOPLANTI TRAFİĞİ
Borsacılar, pakette kendilerine yer verilmemesi üzerine, haftanın ikinci yarısında peş peşe toplantılar düzenlediler. Aracı kurum yöneticileri, Bakanlık bürokratlarına halen yürürlükte olan hisse senedi kazançlarından, üç aylık bekleme süresinin kaldırılarak, enaz üç yıl süreyle vergi alınmaması konusunda bastırıyorlar. Bu temaslarında birazcık umut da yakalamışlar. Hayırlısı...
Faiz gelirlerinde ise beklenen oldu derken hemen ardından, repo ve mevduattaki stopaj oranında bir miktar artış yapılabileceği yolundaki açıklamalar, kafaları karıştırdı. Stopaj oranındaki artış maliyetleri de yükselteceği için piyasalarda, stopajdaki artışla ilgili ayrıntılı açıklama bekleniyor.
Stopaj artırımı ve bu artışın kimin (banka veya müşteri) tarafından karşılanacağı konusunda yapılacak daha somut açıklamalar, faizlerin yönünün belirlenmesini kolaylaştıracak. Borsa cephesini de, vergi düzenlemesine ilişkin yapılacak açıklamalar etkileyebilir. Maliye Bakanı Oral'ın ‘ayrıntı’ olarak nitelendirdiği hisse senedi kazançlarının vergilendirmesinde alınacak üç veya beş yıllık erteleme kararı, borsanın seyrini hızla değiştirir.
Paylaş