Paylaş
Liderlerin Cumhurbaşkanlığı için Anayasa değişikliği konusunda anlaşmaları piyasada moralleri biraz düzeltti. ANAP Lideri Yılmaz'ın çelişkili açıklamalarının da etkisiyle birkaç gündür düşen İMKB endeksi dün 1205 puan birden arttı. Endeks, yüzde 8.9'luk primle 14 bin 652 puana yükseldi.
BORSA hafta başından bu yana kaybettiklerinin bir bölümünü dünkü yükselişle geri aldı. Borsa endeksi dün 1205 puan birden artışla, 14 bin 652 puana yükseldi. Hisseler bir günde ortalama yüzde 8.96 oranında prim yaptı.
Koalisyon ortağı ANAP'ın lideri Mesut Yılmaz'ın Cumhurbaşkanlığı konusunda, hükümette anlaşmazlığa yol açan mesajları yüzünden borsada birkaç gündür serbest düşüş yaşanıyordu.
15 bin 363 puandan başladığı haftada yaklaşık 2000 puanlık kayıpla, önceki gün 13 bin 447 puana gerileyen borsa, dün söz konusu kayıpların yarısından fazlasını yerine koydu.
Hükümet ortağı siyasi parti liderlerinin Köşk konusunda anlaşacağı yolunda sabah saatlerinden itibaren oluşan iyimser beklentiler, borsanın alıcılı açılmasını sağladı.
Özellikle holding ve banka hisselerindeki alımlarla seansın ilk yarısını 13 bin 700 puanın üzerinde geçen endeks, küçük çaplı satışlara karşın alımların devam etmesiyle birinci seansı 606 puanlık artışla, 14 bin puanın da üzerinde, 14 bin 53 puandan tamamladı. İlk seansta hisseler ortalama yüzde 4.5 oranında prim yapması, birkaç gündür düşüş nedeniyle üzgün olan yatırımcının yüzünü birazcık olsun güldürdü.
İkinci seansta zaman zaman gelen kár satışlarına karşın yükseliş trendi ağır bastı. İkinci seanstaki yükselişte de, mali ve kamu sektörü hisseleri öncülüğünü sürdürdü. Böylece gün sonunda endeks toplam 1205 puanlık artışa ulaştı.
Hükümet ortağı siyasi parti liderlerinin Köşk konusunda anlaştığı yolunda ikinci seansta gelen haberlerin olumlu etkisinin, bugün birinci seansta da devam edebileceği belirtiliyor.
İŞLEM HACMİ ARTTI
Borsada endeksteki yükselişle birlikte para girişinin de artmaya başlaması dikkat çekti. 220.6 trilyon lirası birinci seansta, 294.2 trilyon lirası ikinci seansta olmak üzere borsada dün toplam işlem hacmi önceki güne göre yüzde 33 oranında arttı ve 514.9 trilyon lira oldu.
Hükümet ortağı siyasi parti liderlerinin Cumhurbaşkanlığı ile ilgili olarak Anayasa değişikliği konusunda anlaştıklarının açıklanması, dünkü yükselişin temel nedeni olarak gösteriliyor.
Fakat, Dünya Bankası'nın, enerji ihalelerinin iptalinin istenmediğini açıklaması ve GSM satışları ile Telekom özelleştirmesine ilişkin olumlu açıklamalar da borsada dün moralleri artıran gelişmelerdi.
Önümüzdeki günlerde şubat ayı enflasyonunun açıklanacak olması, nakit sıkışıklığına bağlı olarak gecelik oranların yüksek seyretmesi ve 10 günlük bayram tatili gibi nedenler, borsada çıkışı bir süre daha frenleyebilecek gelişmeler olarak görülüyor. Borsada tepki çıkışının bugün özellikle sabah seansında devam edebileceği, ancak yeni çıkış trendinin, mart sonunda veya nisan başında başlayabileceği konuşuluyor.
Paylaş