Hayri Çetinkaya: Borsa haftayı çifte rekorla tamamladı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Uluslararası derecelendirme şirketlerinin piyasalara aşıladığı iyimserlikle borsa dün de çifte rekora imza attı. Borsa endeksi 196 puan daha artarak 9 bin 408 puanla yeni zirvesine ulaştı. İMKB'de ikinci rekor ise 510.4 trilyon liralık işlem hacmiyle gerçekleşti. .

MOODY'S'in ekonomik görünümümüzü olumluya çevirmesi ile borsada başlayan tırmanış dün de devam etti ve borsa haftayı çifte rekorla tamamladı. Borsa endeksi, dün 196 puan daha artarak, 9 bin 408 puanla yeni tarihi zirvesine yükseldi. Hisseler ortalama yüzde 2.13 oranında prim yaptı.

Önceki günkü işlemlerin devamı olarak sabah yoğun alım emirleri ile açılan borsa, birinci seansı 335 puan birden artarak, 9 bin 547 puandan tamamladı. İlk seansta hisseler ortalama yüzde 3.6 oranında prim yaptı.

Sabah seansında İMKB endeksini, 9 bin 500 puanın üzerine, yine holding hisseleri taşıdı. Vergi yükü nedeniyle birkaç gündür yerinde sayan banka hisselerinde de dün küçük çaplı alımlaların gelmesi dikkat çekti. İlk senasta işlem hacmi de 251.6 trilyon liraya ulaştı.

PANİK SATIŞLAR

İkinci seansın ilk dakikalarında da alımların devam etmesiyle endeks, 9 bin 527 puana çıktı. Ancak ikinci seansın ortasına doğru, kár amaçlı satışlar gelmeye başladı ve endeks biraz da panik satışların etkisiyle birara 9 bin 266 puana kadar geriledi.

Kapanışa doğru ise yine holding hisselerindeki alımların etkisiyle toparlanan borsa, 9 bin 400 puanın üzerine çıktı ve haftayı 9 bin 408 puanrdan tamamladı. İkinci seansta yoğunlaşan kár satışlarının da etkisiyle işlem hacmi ilk seanstakinin biraz üzerinde 258.8 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Böylece borsada dün ikinci zirve de işlem hacminde tekrarlanmış oldu. Borsada dün günlük toplam, 510.4 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti.

Borsada ikinci seansın ortalarına doğru gelen satışların ardından tekrar toparlanarak yeni zirveye yükselmesinde, Uluslararası derecelendirme şirketi Fitch IBCA'nın ve stand-by olasılığının Türkiye'nin notu üzerinde çok olumlu etkisi olduğu yolundaki açıklamasının da payı var.

Ayrıca Merrill Lynch'in, Türkiye ve Rusya piyasalarının 2000 yılında yatırımcılarına en fazla getiri sağyalayabilecek gelişmekte olan piyasalar olduklarını yine öğleden sonra panik satışlar sırasında açıklaması, İMKB'nin toparlanmasında etkili oldu.

Ek vergi yüküne rağmen bono faizlerinin de yıllık bileşik yüzde 70'e gerilemesi, borsaya para girişini de destekliyor.



Yazarın Tüm Yazıları