Paylaş
Deprem şokunu üstünden atamayan borsada, ‘artçı’’ sallantılar sürüyor. Borsa dün 259 puan kayıpla 5 bin 18 puana geriledi. Hisselerin ortalama değer kaybı da yüzde 4.91 oranında olurken, faizler de yeniden yükselişe geçti.
Piyasalar moral verecek iyimser haberler bekliyor. Ancak mevcut durdumda, sevindirici gelişmelerden söz etmek zor. İzmit dün tekrar sallanırken, Marmara'yı yıkan deprem felaketinin ardından bir süre kapalı kaldıktan sonra geçen hafta açılan borsada da sarsıntılar sürüyor. Faizler de yükselmeye başladı.
Borsa dün 259 puan kayıpla 5 bin 18 puana geriledi. Hisselerin ortalama değer kaybı da yüzde 4.91 oranında oldu. Geçen hafta perşembe günü şok düşüşle açılan ve günü yüzde 10.3'lük kayıpla kapatan borsanın cuma günkü tepki niteliğindeki minik toparlanması dün yerini tekrar düşüşe bıraktı.
Sabah satışlarla açılan borsa, ilk seansı 176 puanlık düşüşle, 5 bin 100 puandan tamamladı. Birinci seansın sonlarına doğru İzmit merkezli 5.2 şiddetinde meydana gelen artçıl deprem de piyasada tedirginliği artıran bir gelişme oldu. İlk seansta hızlı düşüşe karşın, işlem hacmi 48.6 trilyon lira gibi oldukça sınırlı düzeyde kaldı.
Sabah saatlerinde meydana gelen artçı depremin yarattığı tedirginliğin etkisiyle ikinci seansta satışlar biraz daha hızlandı. Sabah seansında primli kapanan çimento hisselerinde bile öğleden sonra satışların arttığı gözlendi. İkinci seans içinde birara 5 bin puanın altına inen endeks, kapanışta biraz toparlanarak tekrar 5 bin puanın üzerine çıktı. İkinci seansta işlem hacmi, biraz daha daralarak sadece 28.1 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Böylece günlük toplam işlem hacmi de, 76.8 trilyon lira düzeyinde kaldı.
Aslında geçen haftanın son günü, IMF ile önümüzdeki aylarda yapılması beklenen 3 milyar doların üzerinde para girişi sağlayabileceği tahmin edilen mali yardım anlaşmasının imzalanabileceği olasılığı ile biraz umutlanmıştı. Fakat piyasalarda da beklentilerden çok, gerçekleşenler belirleyici olmaya başladı. Borsada dünkü düşüş, depremin ekonomide yolaçacağı hasarları da hesaba katan yatırımcıların, olumlu beklentilerden çok mevcut durumu dikkate alarak karar vermeyi tercih ettiğini gösteriyor.
Borsanın son düşüşünde açığa satışın bugün sona erecek olması ve Tüpraş'la ilgili gelişmeler de etkili oldu.
Yerli ve yabancı olmak üzere, oldukça geniş bir yatırımcı grubunun ilgilendiği Tüpraş'ta, kredili satış korkusu yaşanıyor. Geçen hafta, İMKB işlemlere açılmasına karşın kesin zarar miktarı belirleninceye kadar borsadaki sırası kapatılan Tüpraş, İMKB’ye dün akşam saatlerine kadar herhangi bir açıklama göndermedi. Tüpraş'ta olası kredili satış korkusu dün endeksi, 5 bin puana kadar düşürdü.
Üç işgünü için getirilen açığa satış yasağının bugün sona eriyor olması da borsada düşüş baskısını artıran bir unsur olarak görülüyor.
Cuma günü açıklanacak enflasyon rakamları da merakla bekleniyor. Yaşanan felaket nedeniyle enflasyon oranlarının bir süre yüksek seyretmesi bekleniyor.
FAİZ YÜZDE 101
Borsada yaşanan yüzde 5'lik sarsıntı, faiz cephesinde de gözlendi. Geçen hafta yüzde 100 seviyesinde kapanan bono oranları, dün piyasalarda artan tedirginlğin etkisiyle 1.5 puan kadar artarak yüzde 101'in üzerine çıktı.
Sadece bono oranları değil, gecelik oranlarda da artış oldu. Gecelik faizler 3-4 puan artarak yüzde 75'e yükseldi. Enflasyondaki artış beklentisi, faizlerin yüksek seyrini bir süre daha korumasına yolaçabilir.
Hazine eylülde 1.7 katrilyon borçlanacak
HAZİNE, Eylül'de yapacağı üç ihalede 1.2 katrilyon lira ile 1 katrilyon 750 trilyon lira arasında net borçlanmaya gidecek, vadesi gelen borçları dolayısıyla toplam 2 katrilyon 79 trilyon liralık geri ödeme gerçekleştirecek. Hazine, ilk 13 Eylül'de 6 aylık bono ihalesi düzenleyecek. Bu ihalede, 400-650 trilyon lira arasında net borçlanma hedefleniyor. 14 Eylül'de gerçekleştirilecek 3 yıl vadeli bono ihalesinde 700-900 trilyon, 21 Eylül'de yapılacak 18 ay vadeli tahvil ihalesinde de 100-200 trilyon lira arasında net borçlanma öngörülüyor. 14 Eylül'de yapılacak ihale, 18 Ağustos'ta ihraç edilen üç yıl vadeli tahvillerin yeniden ihracına yönelik bulunuyor. Üç yıl vadeli tahvil ihalesi öncesinde, bu ihale yeniden ihraca yönelik olduğu için, baz faizin oluşması için çıkılan üç ay vadeli bono ihalesi yapılmayacak. Hazine, bu ay boyunca toplam 2 katrilyon 79 trilyon liralık iç borç servisi yapacak.
Paylaş