Paylaş
Borsada soluksuz çıkış sürüyor. Endeks 324 puan birden artarak, 7 bin 918 puanla yeni tarihi zirvesine yükseldi. 375.3 trilyonla işlem hacminde rekor yenilendi. Borsa, IMF ile herhangi bir anlaşma sağlanmadan son 10 günde yüzde 21.2 yükseldi.
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile henüz yapılmış bir anlaşma yok ancak borsa, stand-by beklentileri ile dün de rekor yükselişini sürdürerek 8000 puan sınırına dayandı.
Borsa dün 324 puan birden artarak, 7 bin 918 puanla yeni tarihi zirvesine ulaştı. Hisseler ortalama yüzde 4.2 oranında prim yaptı. Borsayı dün yeni zirvesine kamu ve banka hisselerinde yoğunlaşan alımlar taşıdı. Yabancıların banka hisselerindeki operasyonlarına öğleden sonra başta Tüpraş olmak üzere kamu hisselerinde yoğunlaşan alımlar eklenince, borsa tırmanışa geçti.
MALİ ENDEKS 11.086
Banka ve holding hisselerinin oluşturduğu mali endeks dün 11 bin puanı da aştı ve 11 bin 86 puana ulaştı. Mali endeks yüzde 5.3 oranında arttı. En fazla artış ise yüzde 7 ile banka endeksinde gerçekleşti.
Borsa 8 bin puan sınırına dayanmasına karşın artış, çok sınırlı sayıda ve dahası endekste ağırlığı olan hisselerde yoğunlaştı. Borsada sadece endeks bazında değil, işlem hacmi ve işlem miktarında da yeni rekorlara ulaşıldı. Borsada dün 375.3 trilyon (760 milyon dolar) liralık işlem hacmiyle önceki günkü rekor yenilenirken, işlem miktarında da yeni rekora ulaşıldı. Borsada dün toplam 47 milyon 223 bin 952 lot hisse el değiştirdi.
Borsaya para girişi olmasına karşın bunun genele yayıldığını söylemek zor. Önümüzdeki günlerde, piyasalardaki iyimser havanın devam etmesiyle alımların genele yayılabileceği ve fiyatı düşük kalmış hisselerde alımların başlayabileceği konuşuluyor.
IMF heyetinin Türkiye'ye geldiği 1 Kasım Pazartesi gününden bu yana geçen 8 işlem gününde, endeks toplam bin 384 puan artarken, hisseler de ortalama yüzde 21.2 oranında prim yaptı.
Borsadaki kısa sürede yaşanan soluksuz çıkış, piyasada olumsuz değerlendirilebilecek herhangi bir gelişme olmamasına karşın tedirginlik yaratmaya başladı. Piyasa çevrelerinde, herkes birbirine henüz ortada bir anlaşma olmamasına karşın geleceğe dönük beklentilerin satın alınmasının nereye kadar devam edeceğini sormaya başladılar.
Faizlerde birkaç gündür gözlenen artış trendi dün biraz tersine döndü. Bono faizleri, yüzde 83 seviyesinden yüzde 81 düzeyine kadar geriledi.
Atay: Koç hisselerini
iyi ki satmamışız
KOÇ Holding yöneticilerine, önceki gün düzenlenen bilgilendirme amaçlı toplantıda, yatırımcıların merak edeceği bir kaç soru yönelttik. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, Koç Holding hisselerinin geçen yıl kriz öncesinde yabancılara satışı konusunda yöneltiğimiz bir soruya, ‘‘İyi ki satmamışız, yoksa ucuza gidecekti’’ karşılığını verdi. ‘‘Bu konuda geçen yıl haziran ayında piyasaya çıktıklarında, Rusya krizinin patlaması nedeniyle büyük bir şanssızlığa uğradıklarını’’ hatırlatan Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘‘Yabancı yatırımcıların, Rusya krizinden de istifade ederek, Koç Holding hisselerini 2.5 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden almaya kalktılar. Bunu reddettik. İyi ki de reddetmişiz. Koç Holding'in şu anki piyasa değeri, 3.4 milyar dolar civarında. 2.5 milyar dolar değer üzerinden almaya kalktıklarını ve şu anda 3.4. milyar dolara ulaştığımızı görürseniz, herhalde doğru karar vermiş olduğumuzu siz de anlayacaksınız.’’
Ardem, Arçelik, Otokar, Otokar Pazarlama ve en son geçen hafta açıklanan beyaz eşya sektüröndeki 4 şirketin birleşminin Koç Grubu bilançosuna nasıl yansıyacağı yolundaki sorumuzu da, Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Hasan Subaşı şöyle cevapladı:
‘‘Söz konusu birleşmelerin bilançolara olumlu yansıyacağı kesin. Ancak bu olumlu etkiler, bu yıl değil, gelecek yılın bilançolarında görülmeye başlanacaktır. Mesela bu birleşmeler sonrasında, Arçelik'in kárında yüzde 40 civarında artış gerçekleşebilir.’’
Paylaş