Paylaş
Piyasalarda bütçe iyimserliği devam ediyor. 2000 yılı bütçe rakamlarını IMF'ye uyumlu bulan borsa, 60 puan artarak 5 bin 998 puana yükseldi. Ancak endeks psikoljik sınır olarak görülen 6 bin puanı aşamadı. Bono faizlerinde de geçen hafta başlayan düşüş sürdü ve oranlar yüzde 90'ın altına geriledi.
PİYASALARA, dün resmen açıklanan 2000 yılı bütçesine ilişkin rakamlar damgasını vurdu. Geçen haftanın son günü 2000 yılı bütçesine ilişkin olumlu beklentileri satın almaya başlayan piyasalar, bütçeye ilişkin iyimserliğini haftanın ilk gününde de korudu.
IMF'ye uyumlu bulunan bütçe rakamları borsada alımları artırırken, bono cephesinde de faizleri yüzde 90'nın altına çekti.
Borsada geçen haftanın son işlem gününde başlayan alımlar dün de bütçe iyimserliği ile devam etti. Sabah alımlarla açılan borsa, daha ilk dakikalarda 6 bin puanın üzerine çıktı ve 6 bin 70 puana kadar yükseldi. Fakat ilerleyen dakikalarda bu seviyeden gelen kár satışlarıyla inişe geçti. İlk seansın son dakikalarında artan satışlarla endeks, 6 bin puanın altına geriledi. İlk seansın sonunda endeks, 60 puanlık artışla, 5 bin 991 puandan kapandı. Hisseler de ortalama yüzde 1.02 prim yaptı. 6 bin puanın altında olsa endeksteki 60 puanlık artış, işlem hacmi ile de desteklendiği söylenebilir. Birinci seansta işlem hacmi 73 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.
İkinci seansın ilk dakikalarında gelen alımlarla endeks tekrar 6 bin puanın üzerine çıktı. Birara 6 bin 25 puana kadar yükselen yükselen endeks, bu seviyelerden gelen satışlarla tekrar 6 bin puanın altına indi ve 5 bin 922 puana kadar geriledi. Kapanışa doğru toparlanan endeks, 6 bin puanı zorladı ancak yine aşamadı ve günü psikolojik sınır olarak nitelendirilen bu seviyenin iki puan altında 5 bin 998 puandan tamamladı. İkinci seansta işlem hacmi ilk seanstakinin altında 49.7 trilyon lira düzeyinde oldu.
IMF iNANIRSA..
Borsada 6 bin puanın üzerinde hızlanan kár amaçlı satışlar, gerekli bir düzeltme hareketi olarak değerlendiriliyor. Hükümetin, bütçe ve özelleştirme konusundaki kararlı tutumunun piyasada yarattığı olumlu havanın devam etmesi bekleniyor. Borsada oluşan bu iyimserliğin önümüzdeki günlerde biraz daha sürebileceği belirtiliyor.
Piyasalardaki iyimserliğin devamı, IMF'nin 2000 yılı bütçesiyle ilgili tavrına bağlı. Yüzde 25'lik enflasyon oranının tutmasının imkansız olduğunu hükümet yetkililerinin de bildiği, ancak IMF ile stand-by anlaşmasını sağlamak için söz konusu hedeflerde ısrarcı olduğunu öne sürenler var.
Rusya'nın geçen yıl yaşadığı kriz sırasında IMF'ye sözler vererek ciddi yardımlar kopardığını hatırlatan finans çevreleri, IMF'nin Türkiye'nin 2000 yılı bütçesini nasıl değerlendireceği konusunun önemli olduğunu konuşuyor. Türkiye'de halkın fazla inanmadığı 2000 hedeflerine IMF ikna edilebilirse, Türkiye, IMF'nin yanısıra, uluslararası piyasalardan bir miktar kredi koparma şansını yakalayabilir.
Borsadaki iyimser hava, bono cephesinde de gözlendi. Geçen haftanın son gününde hızla yüzde 90 düzeyine gerileyen bono faizleri, dün sabahtan itibaren yüzde 90'nın da altına indi. Birara yüzde 87'ye kadar gerileyen bono faizleri, öğleden sonra gelen kár satışları ile biraz yükseldi ve yüzde 89 düzeyine çıktı.
Paylaş