Bir milyar dolarlık işlemde yabancı parmağı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Şubat ayına iyimser bir başlangıç yapan piyasalardaki, olumlu hava hafta boyunca sürdü. Borsa geçen haftayı primli kapatırken, bono oranları hızlı inişe geçti. Gecelik faizler ve repo oranları da düşüşteydi.

İMKB endeksi, 180 puan artarak, haftayı 2 bin 747 puandan tamamladı. Borsada hisseler geçen hafta ortalama yüzde 7 oranında prim yaptı. Hisse bazında daha ciddi oranlı artışlar da yaşandı.

Geçen hafta endeksteki yükselmeden çok işlem hacmindeki artış dikkat çekiciydi. Önceki hafta 251 trilyon (740 milyon dolar) lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi, geçen hafta, tam yüzde 30'luk bir artışla 328 trilyon (970 milyon dolar) liraya yükseldi.

İMKB işlem hacminde geçen hafta yaşanan artışta, yeni pazar arayışı içinde olan yabancıların parmağı da var. Bir süredir beklemede olan yabancıların, geçen hafta belirli hisselerde yaptıkları alımlar dikkat çekti.

Asya ekonomilerinde canlanma sinyalleri ile birlikte bu ülkelerin borsalarında da son haftalardaki artışlara dikkat çekiliyor. Uzakdoğu borsalarındaki bu toparlanmada da, yabancı alımlarının artmasına bağlanıyor.

Özellikle global kriz nedeniyle gelişmekte olan piyasalardan çekilen yabancı fonların, şimdi tekrar bu pazarlara geri dönmeye başladığı konuşuluyor. Yabancıların geri dönüş için yakın izlemeye aldığı piyasaların başında da Türkiye geliyor.

Yabancıların, bizim piyasalarda faiz cazibesi nedeniyle daha çok bonoyu tercih ettiği bilinen bir gerçek. Keza enflasyon, yüzde 50'lilere düşmesine karşın bono oranlarının yüzde 130 düzeyinde seyretmesi, yabancıya daha cazip geliyor.

Bono piyasasında mevcut oranlarla yapılacak alımlarda, yabancıların kazancı dolar bazında yüzde 40'ı buluyor. Yabancılar mevcut koşullarda borsada, bonodaki kadar net bir kazanç tablosu ortaya koymakta zorlanıyorlar.

Bu yüzden yabancıların borsada son günlerde dikkat çeken işlemlerini fazla uzun vadeli olarak değerlendirmek yanlış olur.

Geçen hafta bono oranları da 10 puan birden düşüşle yüzde 130'un altına, yüzde 128'ye geriledi. Bono oranları birara yüzde 125'e kadar düştü, fakat haftanın son günü Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu düşüreceği yolundaki söylentiler yüzünden oranlar yüzde 129'a kadar yükseldi.

Geçen hafta gecelik faizler ve repo oranları da hızlı düştü. Gecelik oranlar, yüzde 80 düzeyinden yüzde 70'e kadar geriledi.

Borsa ve faizdeki iyimserliğin dövizde gerçekleştiği söylenemez. Doların dışarıda özellikle Alman Markı karşısında hızlı yükselmesi içeriye yansıdı. Paritedeki artışın etkisiyle dolar, içerde yüzde 1.7 oranında artarak 340 bin liraya fırladı.

Piyasalardaki genel iyimserliğin bu hafta da sürmesi bekleniyor. Bunun için de haklı gerekçeler var. Hazine'nin dış piyasalarda 750 milyon marklık başarılı Eurotahvil ihracı gerçekleştirmesi, Ocak ayı enflasyonun düşük çıkması, IMF ile yapılan görüşmelerden olumlu mesajlar gelebileceği beklentisi ve Hazine'nin IMF'den gelebilecek olumlu mesajlarla yeni dış borçlanmaları hızlandırması, iyimserlik için sayılabilecek haklı gerekçelerin başında geliyor.

Bankalar yasa tasarısı üzerinde sağlanacak olası bir uzlaşma da, piyasaları olumlu etkileyecektir. IMF'nin Brezilya ile anlaşması da, içerideki iyimserliğe dışarıdan gelen global bir destek..



Yazarın Tüm Yazıları