Paylaş
Hükümet ortakları, koskocaman bir haftayı memurlara yapılacak zam tartışması ile geçirdi. Hafta boyunca liderler arasında zirveler yapıldı, karşılıklı restler çekildi.
Nihayet bir hafta süren kısır çekişmenin sonucu hafta sonunda açıklandı. Daha önce Başbakan Yılmaz'ın açıkladığı gibi memura şimdilik yüzde 20, ekim ayında da yüzde 10'luk zam yapılması konusunda anlaşma sağlandı.
Aslında geçen haftaki gündem konusunda Ecevit'e haksızlık etmemek gerek. DTP'nin yolaçtığı zam krizinin bu kadar alevlenmesinde, DSP Lideri Bülent Ecevit'in, erken seçimin kasım ayına alınması yolundaki önerisinin de büyük payı var.
Çünkü birden kasım ayında erken seçim tartışması zam krizinin de önünüe geçerek ülke gündemine oturevirdi. Ecevit'in önerisine hükümet ortaklarınınyaaanısıra muhalefet partileri de ses verince, krizin boyutu da genişleyiverdi.
Bir hafta boyunca ısrarla sürdürülen bu suni tartışmalar, piyasalarda büyük tedirginliğe yolaçtı. Özellikle erken seçim tartışması, piyasalarda yeni bir belirsizliğe yolaçtı.
Siyasi belirsizlik nedeniyle bono oranları, 5-6 puanlık artışlar yaşandı. Hazine, hafta başında yaptığı bono ihalesinde siyasi belirsizlik yüzünden biraz daha yüksek faizle borçlanmak zorunda kaldı.
Yine haftanın ilk günlerinde, zamsız da olsa memur maaş ödemeleri nedeniyle yaşanan TL. sıkışıklığının da etkisiyle gecelik oranlar, yüzde 40'lardan yüzde 60'ların üzerine yükseldi.
Yükseliş trendinin yakalandığı bir dönemde borsa ise ortaklar arasında restleşmeye kadar giden tartışmalar yüzünden, özellikle haftanın ilk günlerinde düştü.
Fakat haftanın ikinci yarısından itibaren başta Rusya ve New York olmak üzere dünya borsalarında yaşanan rekorların da etkisiyle İMKB de, siyasi çekişmeleri bir kanara bırakarak, yükselişe geçti. Hafta içinde 4 bin 600 puan seviyesine kadar yükselen endeks, uluslararası borsalardaki rekorlara siyasilerin tartışmaları yüzünden tam ayak uyduramadı.
Geçen hafta içinde Rusya borsasında yüzde 20, Asya borsalarında da yüzde 10'a varan artışlar gerçekleşirken İMKB'deki artış yüzde 4'ün altında kaldı.
ERTELENEN ÇIKIŞ
Ayrıca borsada haziranda beklenen çıkış, başta Rusya olmak üzere Asya ve Avrupa borsalarındaki olumsuzlukların da etkisiyle temmuza ertelenmişti. IMF anlaşması, enflasyondaki gerileme, ardından faizlerde başlayan şok düşüşlerin etkisiyle temmuzun ilk günlerinde borsada, gecikmeli çıkış başlamıştı.
Geçen hafta sonu itibariyle zam krizi de aşıldığına göre, bu haftadan itibaren borsada yeni bir çıkış dalgası başlayabilir. Tabii ki, hükümet ortakları yeni bir sorun çıkarmazsa..
Keza bugün itibariyle alternatif yatırım araçlarına da bakıldığında paranın ibresi borsayı gösteriyor. Başbakan Yılmaz'ın da IMF'ye verdiği söz doğrultusunda memur zammının şimdilik yüzde 20'de tutulması, piyasalara olumlu yansıyabilir.
Paylaş