Hayri Çetinkaya: Acaba bütçemizi IMF beğenecek mi?

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Milenyum bütçesine ilişkin hedeflerin resmen açıklanmasının ardından piyasalarda yeni bir bekleme dönemi başladı. Bütçe rakamları açıklanmadan birkaç gün önce bütçeye ilişkin beklentileri satın alan borsa ve bonoda dün satışlar geldi.

Önceki gün 6 bin puanı zorlamasına karşın 2 puan eksiği ile tam sınırda kapanan borsa, dün de birkaç kez denemesine karşın bu psikolojik sınırın üzerinde kapanmayı başaramadı. Borsa endeksi 27 puanlık kayıphla 5 bin 970 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 0.47 oranında geriledi.

Borsa güne 6 bin puanın üzerinde başladı ve en yüksek 6 bin 14 puana kada yükseldi. Ancak birinci seansın ikinci yarısından itibaren gelen kár satışları ile gerileyen endeks, birara 5 bin 922 puana kadar düştü. Ancak senas sonuna doğru biraz toparlanan endeks birinci seansı, önceki güne göre 46 puanlık kayıpla 5 bin 946 puandan tamamladı. Beklentisiz ve durgun bir seyir gözlenen borsada ilk seansta, işlem hacmi de 37 trilyon lira gibi oldukça düşük seviyede gerçekleşti. Bu hacim, borsa yatırımcısının işlem yapmak yerine beklemeyi tercih ettiğini gösteriyor.

Durgunluk ikinci seansta da devam etti. İkinci seansa 5 bin 950 puan seviyesinden başlayan borsa, seans içinde artan satışlarla birara 5 bin 900 puanın da altına indi ve 5 bin 872 puana kadar geriledi. Ancak kapanışa doğru gelen tepki alımları ile toparlanan endeks, 5 bin 900 puanın üzerine çıktı ve günü 5 bin 970 puandan tamamladı. Hisseler, gün sonunda, ortalama yüzde 0.47 oranında değer kaybetti. İkinci seansta da işlem hacmi ilk seanstaki seviyesinin biraz üzerinde 40 trilyon lira olarak gerçekleşti. Böylece günlük toplam işlem hacmi 77 trilyon lirada kaldı. .

Bono cephesinde de kár satışları vardı. Bono oranları, önceki güne göre, bir puan kadar yükselerek yüzde 89'un üzerine çıktı. Gün içinde yüzde 89-90 aralığında seyreden bono faizinin, satış baskısı ve T.L. sıkışıklığına karşın yüzde 90'ın üzerine çıkmaması dikkat çekti.

IMF ‘BÜTÇEYİ İNCELİYORUZ’

Piyasalarda gözler, şimdi IMF görüşmelerine ve IMF'nin bütçe ile ilgili değerlendinmesine endekslenmiş durumda. Borsa ve bono cephesinde, hükümetin hazırlarken, uyumlu olmasına büyük özen gösterdiği 2000 yılı bütçe hedeflerine ilişkin IMF'nin tavrı merak ediliyor. Pek çok kesimce cesur bulunmakla birlikte tutturulması zor olarak nitelendirilen hedeflerin, IMF'yi tatmin etmesi halinde, yeni bir beklenti dönemi başlayabilir. Üstelik bu beklenti döneminde yabancılar da aktif rol oynayabilirler.Görüşlerini almak üzere aradığımız IMF Türkiye masası şefi Cottarelli, telefonumuza çıkmadı. Basın danışmanı yoluyla verdiği mesajda, ‘Bütçe rakamlarını inceliyoruz şu anda bir açıklama yapmak premature olur’ dedi.



Yazarın Tüm Yazıları