Paylaş
Yerli Otomobil Fabrikası TOGG’un açılışı ve ilk aracın banttan inişi için tarih resmen belli oldu. 29 Ekim.
29 Ekim 2022 Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99.Yıldönümü. Böylesine tarihi bir günde, tarihi bir organizasyon gurur duyulacak bir olay.
29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımı ile TOGG için bir açılış töreni düzenlenecek. Aynı gün banttan ilk araç da inmiş olacak.
1961’deki Devrim Arabasından sonra bugün böylesine devasa bir projenin hayata geçiriliyor olması, 60 yıllık “olmaz” denen bir projenin yapılması herkes için bir gurur vesilesidir.
*
29 Ekim tarihindeki bu açılış öncesi önceki gün TOGG fabrikası çok önemli misafirler ağırladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı 365 oda ve borsa başkanı, TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımı ile toplantısını TOGG tesislerinde yaptı.
Aynı zamanda projenin içinde yer alan şirket yetkilileri de oda başkanları ile bir aradaydı.
Burada basına kapalı yapılan toplantıda Rıfat Hisarcıklıoğlu tüm oda ve borsa başkanlarına TOGG’un serüvenini, başlangıcını ve gelinen noktayı anlattı.
Oda ve borsa başkanları buluşmasında aynı zamanda TOGG CEO’su Gürcan Karakaş da bir sunum gerçekleştirdi.
Bizler de bir kaç ay öncesinde yine TOGG’un davetlisi olarak tesislerdeydik.
Medya mensupları için yapılan organizasyonda projenin hangi aşamada olduğunu görmüştük.
Bu organizasyonun üzerinden epey zaman geçti, öyle sanıyorum ki artık TOGG tesisleri tamamlandı, üretim başladı, bantlar çalışmaya başladı.
2 ay sonraki açılışa da hazır hale geldi. Gerçek anlamda bir tarihi gün olacak.
*
Yalnız ortada bir sorun var! TOGG tam anlamı ile faaliyete girdiği andan itibaren fabrikanın, bu fabrikanın etki alanı içinde olacak yan sanayi kuruluşlarının her birinin ciddi bir şekilde kalifiye eleman ihtiyacı olacak.
Bakın bugün bile Gemlik ve Orhangazi bölgesindeki fabrikaların, orta ölçekli imalathanelerin ve diğer işletmelerin ciddi anlamda ara eleman ihtiyacı yaşadığını, eleman bulunamadığını hep duyuyor ve biliyoruz.
Yarın öbürgün TOGG fabrikasının tam kapasite faaliyete girmesi, bu sayede yeni yan sanayi kuruluşlarının da kurulması ile bu personel sıkıntısı çok daha ciddi şekilde hissedilecek. Bu sorunun yaşanmaması için geçmişten bu yana çeşitli önerilerimiz olmuştu. Bu önerilerin en başında gelen uygulama ise Mesleki Eğitim kursları.
Bursa, Gemlik, Orhangazi bölgesi özellikle düz lise mezunu gençler için kendi bölgelerinde Kaymakamlıklar, Halk Eğitim Merkezleri, Meslek Liseleri ve Yüksek Okullar vasıtası ile ortak bir projeye imza atıp Mesleki Eğitim hamlesi başlatmalıdır.
Eğer bu hamle bugün başlatılırsa, bölgede işsizim diye gezen genç işsizler hem meslek sahibi olurlar, hem de ciddi sanayi kuruluşlarında iş de bulurlar.
*
Bu sorunun çözülmemesi halinde ciddi bir personel sıkıntısının gelecekte iliklerimize kadar hissedileceğini de göreceğiz.
Çok net ve düz söylemek gerekirse, bugün bölgede 2 bin kişiye istihdam yaratacak bir fabrika kurulsa, bırakın 2 bin kişiyi, 500 kişiyi bile bulamayacak durumda bir durumdan söz ediyoruz. Elbetteki işsizlik rakamları ciddi seviyelerde. Ama işsizler ordusunun çok büyük bir bölümü ne yazık ki Mesleki Eğitim almamış düz lise mezunlarından oluşuyor. Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülük edip bu sorunun çözümü için bir seferberlik başlatmalıdır.
*
Aslında bu sorunun çözümü için de çok fazla vakit yok. 29 Ekim’de fabrikanın açılacağını düşünürsek, 2023 yılı itibarı ile kademe kademe fabrikanın üretim kapasitesi de istihdamı da artacak. Bu da demek oluyor ki artık 1 yılımız bile yok. Hızlı hareket edip kapsamlı bir çalışma ile mesleki eğitimle yüzlerce gencimiz eğitilip bu fabrikalarda iş sahibi yapılabilir.
Paylaş