Özel sektör kentin lokomotifi

Orhangazi’de geleceğe dair yapılması gereken yapılması planlanan bir çok çalışmanın devlet yada yarı özerk, yani STK’lar eli ile yapılmaya çalışılıyor.

Haberin Devamı

Elbetteki Orhangazi’nin ekonomik gücünün neredeyse tamamına yakını özel sektör tarafından sağlanıyor. İlçenin sanayi gücünde de, tarım gücünde de öne çıkan özel sektör.
***
Orhangazi’nin lokomotif gücü sanayida otomotiv yan sanayi, tarımda ise zeytin ve turşu. Örneğin, Orhangazi’nin yıllık sanayi ihracatı 500 milyon doların üzerine çıkmış durumda. Bunda aslan payı da haliyle otomotiv yan sanayi.
Orhangazi’de sanayide ikinci sektör ise tekstil ve iplik sanayi. Tarımda ise ihracat noktasında olmasa da, ilçe dışına pazarlanan zeytin ve turşunun yanı sıra, son yıllardaki kivi ve diğer bazı tarım ürünleri ile ciddi girdi sağlanıyor.
***
Gelecekte öne çıkacak bir diğer unsur da sağlık turizmi. Bu konuda geçmişten beri süregelen bir çalışma var. Çakırlı ve Keramet’te özel sektör eli ile termal turizm konusunda tesisleşmeler yavaş yavaş başladı. Hem Çakırlı ve Keramet, hem de Orhangazi’ye ekonomik anlamda ciddi kazanımları olacak termal turizm, gelecekte ilçeye büyük de değer katacak gibi görünüyor.
***
Şimdilerde öne çıkan bir diğer önemli konu da lojistik. Marmara bölgesinin tam orta yerinde bulunan Orhangazi, lojistik konusunda da ciddi pay alabilir. Lojistik konusunda elini taşın altına sokan kurum da Taşıyıcılar Kooperatifi. Biliyorsunuz, Taşıyıcılar Kooperatifi daha önce işi bir adım öteye taşımış ve Anonim şirket kurmuş,
Hem nakliye işinde, hem de lojistik konusunda da adımlar atmaya başlamıştı.
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu ile birlikte Orhangazi için öne çıkan başlıklardan birisi de lojistik oldu. Şimdi, bunu fırsata çevirme zamanı. Bu konuda adım atan STK’lar var. Bu adımlara devlet ve özel sektör de gerekli desteği sağladığı vakit Orhangazi lojistik konusunda da ciddi paylar alacaktır.
**
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun sık sık dile getirdiği bir gerçek var. Türk insanındaki girişimcilik ruhu dünyada hiç bir millette yok. Gerçekten de öyle.
Girişimci ve cesaretli bir ruha sahip olan Türk özel sektörü bir çok konuda engelleri aşıp ülke ekonomisine katkı sağlarken, önüne çıkan en büyük engel ise ne yazık ki bürokrasi. Bürokrasi konusunda hem yasal düzenlemeler hem de yerel yönetimlerin elini güçlendirecek adımlar ile özel sektörün ekonomiye katkısı daha da artırılacaktır. Bu, Orhangazi için de geçerli.
Sanayi, tarım, Termal turizmi derken, lojistik konusunda da STK-Kamu-Özel Sektör ortaklığı gerçekleşirse,
Gelecek için daha güzel gelişmelere şahit olabiliriz.Yeter ki devlet girişimcinin önünü açsın.

Yazarın Tüm Yazıları