Paylaş
Orhangazi Belediyesi, bu bölgede arsası bulunan vatandaşlarla 1/25 bin’lik çevre düzeni planında konut dışı kentsel çalışma alanı olarak görülen yerle ilgili 1/1000 ölçekli uygulama imar planı çalışmaları ile ilgili arazi sahipleri ile bir görüşme yaptı.
Konu belki bazı kesimlere yabancı gelebilir.
Arsa ve sanayi alanı ile ilgili bilgilendirme yapmakta fayda var.
Önceki dönem belediye yönetimi Süpürgelik Mevkiinde Yalova istikametine doğru giderken yolun sağ tarafında kalan 742 dönümlük bir arsayı sanayi alanı olarak ilan etmişti.
Bu alan ile ilgili ilk planlama İsmail Tartar’ın Belediye başkanlığı döneminde başlamış, Neşet Çağlayan döneminde ise planlaması yapılıp son hali verilmişti.
Bölge, sanayi alanı ilan edilirken aslında o dönemde çok yönlü olarak bir planlama yapılmıştı.
Birincisi, buradaki sanayi alanı “İleri Teknoloji Sanayi” alanı olarak düşünülmüştü.
Planlama bu şekilde yapılırken, iki husus ön plana çıkmıştı.
Birincisi Orhangazi’nin coğrafi konumu.
Yani Orhangazi’nin otobanın geçmesi ile birlikte İstanbul, Kocaeli, Bursa, Manisa ve İzmir’e olan ulaşımının yanı sıra, liman bölgesi olan Gemlik’e de artık iç içe hale gelmiş olması, bölgenin sanayi gücü ile birlikte lojistik gücünün de yüksek olması düşünülmüştü.
Bir ikinci düşünülen ve bana göre daha önemli olan kısım ise şu; biliyorsunuz, Osmangazi Köprüsünün hemen diğer yakasında Bilişim Vadisi kurulmuştu.
Burası yerli otomobil ve savunma sanayi ARGE merkezleri olmak üzere ileri teknoloji konusunda Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en önemli merkezlerinden birisi olarak öne çıkıyor.
İşte, Orhangazi’de Süpürgelik’te ileri teknoloji sanayi bölgesi olarak belirlenen bu alan ile ilgili gerekli çalışmalar, ilgi ve mücadele olabilseydi, bugün burada kurulması muhtemel yeni sanayi kuruluşları, teknoloji devleri ile Gebze’deki Bilişim Vadisiyle daha entegre bir hale gelmiş olacaktı.
Ne yazık ki sanayi bölgesi ilan edilmesinin üzerinden neredeyse 6-7 yıl geçmesine rağmen burası ile ilgili hiçbir adım atılmaması, yada daha doğru ifade ile yeterli mücadelenin verilememesi nedeniyle bu konu hep askıda kaldı.
Şimdi Orhangazi Belediyesi’nin arsa sahipleri ile yaptığı görüşme sonrasında yeniden gündeme gelen konu ile ilgili bundan sonra ne planlanıyor inanın kimse bilmiyor.
Hatta eminim bu konuda çalışma yapanlar dahi gelecekte burası ile ilgili nasıl bir imtiyaz kullanacaklarını kendileri dahi bilmiyordur.
*
Orhangazi Belediyesi’nden basına gönderilen bilgi notunda bu alan ile ilgili düşünülen konunun şehir merkezinde bulunan küçük sanayi esnafının bu alana taşınması planlandığı söyleniyor.
Elbetteki bu konu da bu şehir için son derece önemli ve hayati bir konu.
Şehir Merkezindeki küçük sanayi esnafının şehir dışında bir yerlere taşınması ve aynı bölgede olmaları elbette bu şehre büyük katkı sağlayacak.
Ama, bu alan ile ilgili aslında çok daha büyük düşünülmesi çok daha kapsamlı ve devasa adımlar atılması gerekiyor.
Orhangazi, sanayi yükünü almış, yeni sanayi alanı olarak elde kalan tek bu alan ile ilgili vizyon çok daha büyük olmalı, buna göre de kollar sıvanmalıydı.
Ne yazıkki görünüşe göre böyle olmayacak.
*
Açık söylemek gerekirse bu noktada sorumluluk ve inisiyatif alması gereken kurum Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasıdır.
O alanın sanayi alanı olarak belirlendiği süreçte Orhangazi TSO’da o dönemki yerel yönetimle sürecin hep içinde yer aldı.
İşte bu noktada bu 742 dönümlük bölge konusunda Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası biraz daha fazla sorumluluk alıp daha büyük ve daha vizyonel şeyler planlamalıdır.
Tamam, belirlenen bu bölgenin belli bir kısmı Küçük Esnaf için ayrılabilir.
Ama alanın tamamını hatta daha da genişletilmesi muhtemel büyük arsalarla birlikte İleri Teknoloji Sanayi alanına dönüştürülebilir.
Günü kurtarmak, vizyonsuz düşüncelerle bu işler ne yazık ki olmuyor.
*
Şunu hayal edin;
Bu bölge planlara işlenerek iyi bir sanayi bölgesi ilan edilse, bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iyi bir proje hazırlansa, buraya bacasız, ileri teknoloji sanayi kuruluşları gelse, bu alan ARGE çalışmaları ile birlikte Gebze Bilişim Vadisi ile entegre bir şekilde çalışsa, sadece Orhangazi’ye değil, Yalova, Gemlik ve İznik’i de içine alan geniş bir alana hem ekonomik hem de sosyal yönden büyük katkılar sağlayacaktı.
Gelecekte bunlar gerçekleşir mi?
Bunu da bekleyip göreceğiz.
Paylaş