Paylaş
İznik Gölü’nde son yıllardaki su seviyesinin düşmesi büyük bir sorun olarak önümüzde dururken, göl ile ilgili daha önemli meselelerden birisi de artan kirlilik oranı.
İznik Gölü yıllar önce içilebilir suyundan, bugün neredeyse girilmez duruma kadar gelmiş durumda.
Göldeki kirliliğin iki önemli nedeni var.
Birincisi zirai ilaçlar.
İznik Gölü havzası, İznik ve Orhangazi taraflarındaki geniş ve verimli tarım alanları ile bilinir.
Üstelik havzanın sağladığı bambaşka bir bereket ile karşımıza çıkar ovadaki tarımsal nimetler.
Ancak ne yazık ki tarım yapılan bölgede, bilinçsiz ilaçlama ve dahası bile isteye İznik Gölü’nü kirletmekten geri kalmayan bazı çevreler İznik Gölü’nün bu durumlara gelmesine de neden oldu.
Kirliliğin bir diğer nedeni ise göl havzasında ve çevresindeki yerleşim yerleri.
Ve ne yazık ki bu yerleşim yerlerinin alt yapı ve kanalizasyon atıkları için asırlardır bu hususta hiçbir tedbir dahi almamış.
Hem Orhangazi’ye bağlı bir çok mahallenin, hem de İznik’e bağlı birçok mahallenin kanalizasyon giderleri yıllar yılı ne yazık ki göle ulaştı.
Her ne kadar bundan 15 yıl önce hem Orhangazi yakası hem İznik yakasındaki bir çok mahalle için biyolojik arıtma tesisleri faaliyete girse de atıkların büyük bir bölümünün göle dökülmesinin önüne bir türlü geçilememişti.
20010 yılına kadar.
O dönemde Orhangazi yakasında ilk kez gerçek bir arıtma tesisi inşa edildi.
Orhangazi Çamlık tesislerinin sonunda yapılan arıtma tesisi ile hiç olmazsa Gölün kirlenmesinin kısmen de olsa önüne geçilmiş oldu.
Ama bu tesisin faaliyete girmesinin üzerinden 12 yıl geçti.
Dolayısıyla bu süreçte arıtma tesisinin kapasitesi bir türlü artırılamadı.
Dolayısıyla da artık bu arıtma tesisi de bölge için yetersiz kalmaya başladı. Arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz kalması tesisin büyütülmesi ve kapasitesnin artırılması gündeme gelmişti.
Bu konu uzun zamandır da konuşulan bir husustu.
Arıtma tesisinin büyütülmesi ile ilgili artık resmi açıklama da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan geldi.
Aktaş, geçen hafta katıldığı bir toplantıda Orhangazi, Gemlik ve İznik için toplam 12 milyon avroluk yeni arıtma tesisi ihalesine çıkacaklarını belirtti.
Başkan Aktaş bir konuya dikkat çekti,
“Bursa’nın suyu temiz olsun. Bursa’nın doğası, iklimi iyi olsun diye ciddi yatırımlar yapıyoruz. Sadece Orhangazi, Gemlik ve İznik’te ilave 12 milyon avroluk arıtma tesisi ihalesine çıkıyoruz. Bugüne kadar Mudanya, Gemlik, Kumla ve Mustafakemalpaşa’da yapılanları söylemiyorum bile. Yani milyar dolarlara varan bir yatırım söz konusu.
*
12 milyon avroluk yatırımın 4 milyon avrosu Orhangazi arıtma tesisi için ayrılsa bu bölgede çok uzun yıllar bu konudaki ihtiyaç giderilmiş olacağı gibi, İznik Gölü’nü de daha fazla koruma şansımız olacak.
Çevre yatırımlarının ne denli önemli olduğunu bilmeyenimiz yok.
Ama uygulamada ne kadar çevreciyiz, burası da tartışılır.
Alinur Aktaş’ın bahsettiği Arıtma tesisi yatırımının artık gecikmeden başlatılması ve hayata geçirilmesi gerekiyor.
Çünkü bu konudaki her gecikme, gelecekten çalınan bir gün olarak hanemize yazılıyor.
Paylaş