Hasan Bozbey

Turizm için adımlar yavaşladı mı?

13 Şubat 2020
Geçen yıl mayıs ayında TÜRSAB Güney Marmara başkanlığı Orhangazi ve İznik’te Fransız bir turizmci grubunu ağırlamıştı.Bu grubun bölgeye geliş amacı Bursa-Orhangazi-İznik Trettik rotası ile ilgili incelemelerdi.Konuyu biraz açmakta fayda var.

Ulusal ve uluslararası turizm acentelerinin belli bölgeler için doğa turizmi ve trekking turları için araştırmaları oluyor.
Bu araştırmalar neticesinde ise belirlenen rotalar, Avrupa’nın saygın turizm sitelerinde yer alıyor.
Böylece, bu rotalarda gezi ve trekking planlayan gezginler için de alternatifler oluşturulmuş oluyor.
TÜRSAB Güney Marmara başkanlığı bu bölgenin en azından trekking turlarına açılması için çok çaba gösterdi.
Bu çalışmaların Orhangazi’deki takipçisi de TÜRSAB Güney Marmara yönetiminde de yer alan Orhangazi TSO Meclis üyesi Muhammet Ali Varlı oldu.
Geçen yıl mayıs ayında yapılan ziyaretlerde de öncülük etmişti.
Ve bu turların neticesinde yapılan info gezileri sonrasında Bursa-Orhangazi-İznik rotaya eklendi.

Yazının Devamını Oku

Depreme dayanıksız okullar

6 Şubat 2020
Bursa Valiliği yarı yıl tatilinin son günlerinde sürpriz bir karar açıkladı.

Bursa genelinde okullarda yapılan deprem araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Valiliğin yaptığı incelemeler neticesinde 24 okulda eğitimin durdurulması, adı geçen okulların en yakın okul binalarında eğitimine devam etmesi, okulların derhal boşaltılıp yıkımına başlanması raporu yayınlandı.
Tabii bu araştırma uzun bir süreçten sonra alınan bir karar.
Ortaya çıkan raporun yayınlanması ise yarı yıl tatilinin son günlerinde yayınlandı.
Tabii ki rapor ile birlikte Bursa İl Milli Eğitim müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlükleri de ani refleks ile yeni bir yapılanma yoluna gitti.
Valilik onayları ile yıkımı yapılacak okullar ile ilgili olarak bağlı oldukları ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alternatif okul binaları, yıkımı yapılacak okulların hangi okullara taşınacağı, yeni planlamalar ile ilgili görüşler alındı.
Buna göre ise eğitim döneminin ikinci yarısının başladığı ilk günden itibaren bu okullarda ve haliyle gidilecek okullarda da taşınma işlemleri başladı.

Yazının Devamını Oku

Deprem ve yeni imar alanları

30 Ocak 2020
Elazığ’da 6,8 şiddetinde meydana gelen ve 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem hepimizin yüreğini bir kez daha yaktı.

Elazığ depremi ve sonrasında özellikle uzmanların ortaya koyduğu tablo deprem gerçeğini ve şehirlerimizin depreme yeteri kadar hazır olup olmadığı da yeniden tartışılmaya başladı.
Ve önceki gün Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa, Gemlik, Orhangazi ve İznik’i ürküten açıklamasını yaptı.
Silivri ve Marmara denizinden geçen Güney Marmara fay hattı ve uzantısı olan İznik-Gemlik fay hattı ile ilgili durup düşünmemiz gereken bilgiler veren Engin Er, bu depremin de er yada geç geleceğini ifade etti.
Deprem konusu Türkiye’de her bölgeyi ilgilendiren bir husus.
Çünkü deprem kuşağı ülkesiyiz.
Dolayısıyla deprem konusunda, daha doğrusu yapı stoğumuzun yeniden elden geçirilmesi ve binaların dayanıklı hale getirilmesi, kentsel dönüşümlerin bir an önce yapılması, şehirlerimizin depreme hazır hale getirilmesi için yediden yetmişe herkese ve her kuruma iş düşüyor.
*

Yazının Devamını Oku

15 yıl sonra yeniden gündemde

23 Ocak 2020
Orhangazi’de Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Orhangazi’de tam 15 yıl önce kurulan Sanayi Sitesi Kooperatifi yeni bir sanayi sitesi için yeniden kolları sıvadı.Hafta sonu bu konuda esnaflarla bir araya gelindi.

Konu, şehir merkezindeki apartman altında bulunan esnafın şehir içinden kaldırılıp yeni bir sanayi sitesine taşınması.
Bu konuyu bilmek için 15 yıl öncesine gitmek gerekiyor.
28 Mart 2004 tarihinde yapılan Yerel yönetimler seçimlerinde Orhangazi Belediye Başkanı seçilen Yusuf Korkusuz’un o dönemde en fazla üzerinde durduğu konulardan birisi yeni sanayi sitesi yapılmasıydı.
Bu konuda ilk başlarda öyle bir kararlılık sergilendi ki, bugün Kapalı Pazaryeri’nin bulunduğu yerde bulunan Orhangazi Belediyesi’ne ait sanayi çarşısı dahi yıkılmış, şehir merkezindeki diğer tüm apartman altında faaliyet gösteren tamirciler şehir içinden çıkarılıp, yeni yapılacak olan bir sanayi çarşısına taşınacaktı.
Bir sonraki adımda ise bir Sanayi Sitesi kooperatifi kuruldu.
Kooperatifin ilk başkanı ise o dönemde Saadet Partisi’nde yöneticilik yapan Mustafa Kaya’ydı.
Esnaf o dönemde Yusuf Korkusuz’un da ısrarlı yaklaşımı ile yeni bir sanayi sitesine inanmıştı.

Yazının Devamını Oku

Lojistikte önemli merkez

17 Ocak 2020
Bursa bir sanayi kenti, ilave olarak Gemlik Serbest bölge, Gemlik Sanayi Bölgesi, liman ile birlikte, Orhangazi’nin de otomotiv yan sanayinin merkezi olması, hem Bursa hem Gemlik ve Orhangazi bölgesi için lojistiği de ön plana çıkaran unsurlar arasında.

Dolayısıyla bölge bir lojistik merkezi de olabilecek bir konumda.
Üstelik son yıllarda Orhangazi ve Gemlik bölgesinin sanayideki gücünün artması, tarımda özellikle de zeytin ve kivi üretiminde Yalova, Orhangazi ve Gemlik bölgesinin üretim kapasitesini de her geçen gün artırması, üretilen hem tarım ürünlerinin hem de sanayi ürünlerinin bu bölgeden başka bölgelere nakliyesinin de artması, lojistiğin önemini daha da artırmış duruma.
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu ve bölgenin ulaşım ağının güçlü olması sayesinde Türkiye nüfusunun yüzde 40’lık bölümüne ulaşımı daha da kolaylaştırmış durumda. Zaten bölgede nakliye sektörünün gelişmişliği, nakliye sektöründeki istihdam ve ekonomiye olan katkısı her geçen gün artıyor.
*
Yerli otomobilin Gemlik’te yapılacak olması ve bu kararın bölgede ciddi bir hareketliliğe neden olması da gelecekte lojistik sektörü açısından büyük önem taşıyor.
Olayı Orhangazi ölçeğinde değerlendirdiğimizde ise ilçenin en güçlü kuruluşları arasında ise Orhangazi Taşıyıcılar Kooperatifi geliyor.
Bu noktada kooperatif yönetiminin daha önce kongrede aldığı ve geleceğe ciddi yatırım olarak değerlendirilen yatırımları lojistik konusunda bölgede gelecekle ilgili adımların da birileri tarafından atıldığını gösteriyor.

Yazının Devamını Oku

İşe meslek lisesi ile başlasak nasıl olur?

9 Ocak 2020
BURSA, son yıllarda Mesleki Eğitime büyük önem vermeye başladı.

Hem Milli Eğitim, hem de Ticaret ve Sanayi Odası ve iş dünyası Mesleki Eğitimin gelişmesi, mesleki eğitimdeki oranın artırılması için projeler geliştiriyor. Daha önce Mesleki Eğitim konusundaki eksikliklerimizi yine bu satırlarda dile getirmiştik.
Özellikle sanayi devi ülkelerde Mesleki Eğitim oranları yüzde 65’leri bulurken, bu oranın ülkemizde halen yüzde 30’larda ancak olduğunu gözlemlediğimizi ifade etmiştik.
Özellikle sanayicinin ihtiyacı olan ara elaman iş gücünün yetiştirilmesi için en önemli eğitim kademesi, Mesleki Eğitim.
Bu gerçeği Milli Eğitim Bakanlığı da gayet iyi biliyor olmalı ki, bu hususta son dönemlerde güzel gelişmeler yaşanıyor.
***
Yerli Otomobilin Gemlik’te inşa edilecek olması Mesleki Eğitimin önemini bir kez daha hatırlattı.
Özellikle Bursa ve daha da önemlisi sanayisi gelişmiş olan Gemlik ve Orhangazi’de halen sanayicinin ihtiyacı bulunan ara elaman ne yazık ki yeterli seviyede değil.

Yazının Devamını Oku

2020’ye büyük beklentilerle giriyoruz

3 Ocak 2020
2019 yılı geride kaldı.

2020 yılının ilk günündeyiz. Her yeni yıl, yeni umutlar, yeni beklentiler anlamına geliyor.
Ülkemiz için de durum böyle. Ancak; 2020 yılı Bursa’nın kuzey ilçeleri açısından ayrı bir anlam ifade ediyor. İhracatta Türkiye’nin ikinci büyük şehri, sanayisi, tarımı, turizmi ile ülkenin lokomotif illerinden Bursa’nın kuzey ilçeleri, Orhangazi, Gemlik, İznik ve Yenişehir yeni yıla bambaşka beklentilerle giriyor.
*
2020 yılı için bu bölge açısından ayrı anlamları olan bir yıl olacak.
Birincisi ve en önemlisi yerli otomobil.
Yerli otomobil fabrikası herkesin de bildiği üzere Gemlik’te kurulacak.
Geçen Cuma günü yapılan tanıtım toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün bir bilgilendirme daha yaptı.

Yazının Devamını Oku

İznik Gölü nasıl kurtulur?

26 Aralık 2019
Toplum olarak alışkanlığımızdır, elimizdeki değeri kaybedince kıymetini anlarız.

Bu önemli bir sanatçı için de söylenir, doğası tahrip edilen şehirler için de.
İznik Gölü de tıpkı bu durumda.
Herkesin de malumu olduğu üzere İznik Gölü’nde bu yıl yaşanan su çekilmesi ciddi boyutlara ulaştı.
Gölün hem Orhangazi yakasında, hem de İznik yakasında göl suyunun çekilmesi gözle görülür bir seviyeye ulaşmış durumda.
Özellikle göldeki çekilmeyi en iyi şekilde gözler önüne seren görüntü, Orhangazi sahil şeridinde gözlemleniyor.
Gözle görülür bir şekilde 25 metrelik bir çekilme, göl sahilinde adacıkların oluşması çekilmeyi en iyi şekilde gözler önüne seriyor.
***

Yazının Devamını Oku