Paylaş
Hatırlanacağı gibi aralarında İznik Gölü’nün de bulunduğu, bölgeyi de kurtaracak olan ve Orhangazi’deki arıtma tesisinin kapasitesini artıracak olan yeni yatırımın ihalesi yapılmıştı. İhale haziran ayındaydı, itiraz süresinin tamamlanması ile birlikte sözleşmeler imzalanmış oldu. Bu imzalar öyle sıradan da imzalar değil. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın attığı bu imza çok farklı anlamlar içeriyor. Öncelikle bu imza tarihi bir imza. Bu imza Bursa tarihinin en kapsamlı çevre yatırımı, dahası, maliyeti en yüksek proje. Tam 750 mliyon TL’lik bir çevre yatırımı.
*
Projenin içeriğinde ne var peki?
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçenin tamamında altyapı yatırımlarını geçmişten bu yana sürdürüyor.
Proje Orhangazi, Orhaneli, İznik ve Karacabey ilçelerini kapsıyor. Şehir merkezi de dahil bu ilçelerdeki arıtma tesislerinin kapasite artırımı ile Karacabey ilçesine de yeni arıtma tesisi projesini kapsayan çalışma Avrupa Yatırım Bankası desteği ile yapılacak. Orhaneli, Orhangazi, İznik ve Doğu Arıtma tesislerinin kapasitesini artıracak, Karacabey’e de yeni bir arıtma tesisi kazandıracak iki farklı işin sözleşmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve yüklenici firmaların sorumluları arasında imzalandı.
*
Projelerin ayrıntılarını ise imza töreninde Alinur Aktaş anlattı.
İmza töreninde konuşan Başkan Aktaş, bu projelerde hem mevcut arıtma tesislerin kapasitesinin yaklaşık 3 kat artacağını hem de Karacabey Yeniköy’e yeni bir arıtma tesisi kazandırılacağını söyledi.
Bu finansmanın 15 milyon 518 bin Euro’luk bölümü ile Orhaneli Atıksu Arıtma Tesisinin günlük 1000 metreküp olan kapasitesi günlük 4400 metreküpe çıkarılacak. Mevcut İleri Biyolojik Doğu Atıksu Arıtma Tesisi girişi ve ön arıtma üniteleri kapasitesi de günlük 240 bin metreküpten günlük 800 bin metreküpe yükselecek. Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin edilen finansmanın yaklaşık 25 milyon Euro’luk bölümü ile de Karacabey Yeniköy’e günlük kapasitesi 4400 metreküp olan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi yapılacak. Aynı zamanda mevcut Orhangazi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi günlük 17 bin metreküpten 51 bin metreküpe, İznik İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi de günlük 9 bin metreküpten 24 bin metreküpe çıkarılacak.
*
Bu yatırımın İznik Gölü için de çok büyük anlamı var. Son dönemlerde su seviyesi zaten azalan kirlilik oranı da yükselen İznik Gölü buradaki arıtma tesisinin kapasite artırımı ile biraz daha korunmuş olacak. Hatırlanacağı gibi İznik Gölü’nün Orhangazi yakasında daha önce bir arıtma tesisi inşa edilmişti. Yeni imzalanan protokol ile bu yatırım sayesinde arıtma tesisinin kapasitesi yükseltilmiş olacak. Böylece İznik Gölü’nü bir nebze daha korumuş olacağız.
Paylaş