Dezenformasyon Yasası’nı CHP neden Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Dezenformasyon Yasası ile ilgili geçen AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile konuşmuştum. Bu hafta ise CHP’nin itirazlarını dinlemek için CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan ile sözleşmiştik. Ne yazık ki Bartın’daki facia yaşandı. Sohbetimize de Bartın’daki maden ocağında yaşanan o faciayla başladık.

Haberin Devamı

Dezenformasyon Yasası’nı CHP neden Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor

‘300 METRENİN ALTINDA KAZI YAPTIRMA DESEK DİNLEMEZ’

CHP’nin itirazı öncelikle 300 metrenin altında kazı yapılmasına... Özkan, Sayıştay’ın raporlarında yer alan uyarılara dikkati çekti:

“Vahşi kapitalizmin uygulayıcısı bu iktidar bu tür felaketleri fıtrat diye geçiştirir.

Buralarda ‘Neden makine kullanmıyorsun, neden iyileştirmeye, yeni ocaklara, modernizasyona, yatırıma para ayırmıyorsun, insan hayatı bu kadar ucuz mu?’ desek yanıt yok.

Dezenformasyon Yasası’nı CHP neden Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor
Tuncay Özkan

Gidecekler. Sayıştay raporunda yazanlar bunun bir ihmaller ve sorumsuzluklar kazası olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

‘ONAYLANIR ONAYLANMAZ ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDİYORUZ’

Gelelim hâlâ tartışmaların odağındaki Dezenformasyon Yasası’na... AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, muhalefetin en çok tepki gösterdiği 29. Madde için, “5 şartın 5’i de aranacak” demiş, aksi takdirde suçun teşekkül etmeyeceğini belirtmişti. Ancak CHP’ye göre bu yeterli değil. Özkan, “Onaylanır onaylanmaz Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz” dedi.

“29. Madde konusunda kendileri bu suç tanımı nedeniyle ‘işlenemez suçtur’ diyorlar. ‘Neden getirdiniz bu yasayı?’ diyoruz, yanıt yok. ‘Bu maddede ceza üst sınırını üç yıldan iki yıla çekelim, tutuklu yargılama olmasın, katalog suç olmasın, gazeteciler ve sıradan yurttaş bu yasanın kapsamı dışına çıksın’ dedik, kabul etmediler.”

“29. Madde başta olmak üzere sansürcü bütün maddeleri, basın kartını çaycıya, çorbacıya verip gazetecilere verdirmeyen, 84 milyon vatandaşımızın özel hayatını izleyen, dinleyen, gözleyen, depolayan, hukuku devre dışı bırakan maddeleri götüreceğiz.”

“Anayasa Mahkemesi hem Basın İlan Kurumu hem de İletişim Başkanlığı’nın yetkilerini kararlarıyla sınırladı. O kararlara karşı hülledir bu yasa. Anayasa Mahkemesi’nden ‘sansüre hayır’ demesini umuyorum.”

ÖZKAN: ‘BU KONUDA BİR YASA İHTİYAÇ, ÇALIŞTAY YAPALIM, BİRLİKTE HAZIRLAYALIM’ DEDİK

Haberin Devamı

Tuncay Özkan iktidarla yaptıkları görüşmeleri de anlattı. Bu alanda bir yasaya ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Özkan, hatta ilgili taraflar, medya kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle çalıştay yaparak, yasayı beraber yapmayı önerdiklerini söyledi. “Hayır” yanıtı aldıklarını anlatan Özkan, “Hem cezalar konusunda, hem tutuksuz yargılamayı hem de yargılamanın ceza sınırlarını aşağıya çeken konularda anlaşmalar yaptık. Bu anlaşmaları bir süre sonra bozmak zorunda kaldılar” dedi. Ardından da düzenleme ile ilgili itirazlarını sıraladı:

“Neyin dezenformasyon olduğuna dair bir tanımlama getirmiyorlar. Ama neyin suç olduğu belli: İktidara uymayan fikir açıklamak, yazmak, bunları yaymak suç.”

Haberin Devamı

“Bilgi Teknolojileri Kurumu’na 84 milyonun yargı kararı olmadan bütün internet ve iletişim hareketlerini kısıtlama, kaldırma, izleme, kaydetme ve depolama yetkisi verdiler. ‘Neden?’ diye sorduk. ‘Elimizde hazır bulunsun, mahkemeler isteyince hemen vereceğiz’ diyorlar.”

“Her aşamada uzlaşma aradık. Elbette ki yasa bir ihtiyaç, biz bu ihtiyacı görüyoruz. Ancak bunu bir sansür niteliğine dönüştürüp bu yasayı kendi iktidarlarının geleceği için kullanma gayesi ile yapma arzuları, hakikatleri görmelerine engel oldu.”

ÖZKAN: ‘SİYASETİN EN KARANLIK YANI BU YASA’

Mahir Ünal, yasanın siyasetle ilgisi olmadığını söylemişti. Tuncay Özkan ise, “Mahir Ünal beni çok güldürüyor. Ufak at da kargalar yesin. ‘Yasanın yürürlüğünü seçim sonrasına bırakalım’ dedik, reddettiler. Siyasetin en karanlık yeri bu yasa” yanıtını verdi. Bu konuda sözlerini şöyle bitirdi:

Haberin Devamı

“Türkiye bu yasayla demokratik ligden düştü.

Bu yasanın mağdur edeceği her masumla sonuna kadar dayanışacağız.”

KILIÇDAROĞLU ABD DEVLETİ İLE GİZLİ GÖRÜŞME YAPTI MI

Tuncay Özkan ile sohbetimizde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tartışma yaratan ABD ziyaretine de değindik. Sekiz saat tartışmasını, ABD yetkilileri ile gizli görüşme yaptığı hatta aday ismi aldığı iddialarını sordum. Kahkaha atarak şu yanıtı verdi:

“Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Bakan Nebati ile aynı uçakta döndü. Onu mu kastediyorlar?

Palavracıları ciddiye almıyoruz. Yol belli... New York’ta uğradığı gökdelen belli. Her şeyimiz apaçık ortada. Bizde gizli bir şey yok.

Program açık, ziyaretler açık, gizli kapaklı iş yapanlar, entrikacılar kendileriyle karıştırmasınlar Genel Başkan’ımızı. Kemal Kılıçdaroğlu’nu bu yalanlarıyla yıpratamazlar.”

 

Yazarın Tüm Yazıları