Paylaş
Avrupa Birliği, aday ülke Türkiye'nin kurban kesimi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvasına uyulmasını istedi. AB, kurbanların sokakta kesilmesi halinde Türkiye için olumsuz rapor hazırlayacak.
AVRUPA Birliği üye adayı Türkiye, yapması gereken ev ödevleri arasında ilk önce ‘kurban’ sınavı verecek. İnsan haklarının yanı sıra hayvan haklarına da büyük önem veren AB'nin hem üye, hem de aday ülkelerde kurban kesimiyle ilgili hazırlayacağı rapora, bu yıl Türkiye'de dahil ediliyor.
Kurbanın açık arazi, cadde ve sokaklarda bayıltılmadan kesilmesi, AB raporuna olumsuz not olarak işlenecek. Sokak köpeklerinin belediyeler tarafından zehirlenerek öldürülmesi nedeniyle de AB içinde yoğun eleştirilere hedef olan Türkiye'nin, kurban kesiminde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan fetvayı uygulatma yönünde girişimde bulunulması istendi.
Dini inançlara saygılı olan AB, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı ‘günümüz meselelerine fetvalar’ başlıklı kitapta yer alan kurban kesimiyle ilgili fetvaya uyşulmasını istiyor. Kitabın 103. sayfasında yer alan 179 numaralı fetvada ‘‘Başına tabanca sıkılmak veya elektrik akımına bağlanmak, kapsülle bayıltmak gibi bir etkiden sonra böyle bir işleme tutulan hayvan, henüz ölmeden usulüne uygun olarak kesilirse etinin yenilmesi caizdir’’ deniliyor.
DİĞER ÜLKELER DE TAKİPTE
AB, çok sayıda Müslüman'ın yaşadığı Fransa ve Almanya gibi üye ülkelerle, aday ülkelerden Bulgaristan ve Romanya'yı da izleyecek.
AB, yaklaşık 4 milyon Müslüman'ın yaşadığı Fransa'da uygulandığı gibi, kurbanın, mezbahalarda bayıltılarak acı çektirmeden kesilmesini istiyor. Benzeri uygulama 3 milyon Müslüman'ın yaşadığı Almanya'da da yapılıyor.
Avrupa Birliği'nin ‘uygulanmalı’ dediği fetva
AB'nin kurban kesiminde uyulmasını istediği ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘‘Günümüz meselelerine fetvalar’’ isimli kitabın 103. sayfasında yer alan fetva şöyle:
Yahudi ve Hıristiyanlar (Ehl-i kitap) tarafından usulüne uygun şekilde, kanı akıtılarak kesilen, eti yenilen hayvanların etlerinin yenmesi caizdir.
Ancak, başı koparılmak, başına tokmak vurulmak, gözüne şiş saplanmak veya şoklamak suretiyle öldürülen, yahut bu gibi işlemler sebebiyle öldükten sonra kesilen hayvanların etlerinin yenilmesi haramdır. Bunlar murdar ölmüş sayılır.
Fakat, başına tabanca sıkılmak veya elektrik akımına bağlanmak, kapsülle bayıltmak gibi bir etkiden sonra böyle bir işleme tabi tutulan hayvan, henüz ölmeden usulüne uygun olarak kesilirse, etinin yenilmesi caiz; öldükten sonra kesilirse haramdır.
Paylaş