Evin en önemli bölümlerinden biri kuşkusuz günün tüm yorgunluğunu atmanızı ve kendinizle başbaşa kalmanızı sağlayan yatak odaları. Çoğu evde depolama ihtiyacını da bu oda karşılıyor. O halde yatak odalarından en fonksiyonel şekilde yararlanmak gerek. İşte yöntemleri...
Yatak odasına mobilyaları yerleştirirken alanı fonksiyonel olarak kullanabilmenizi sağlayacak bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor. İdeal ölçülerde yatak boyu kendi boyunuzun 20 santim uzunu. Bu alan uyurken size kımıldayacak kadar boşluk sağlıyor. Elbette yatağın yerden yüksekliği bacak boyunuza göre değişebilir. En ergonomik ölçü 55-60 santim yüksekliğindeki yataklar olarak kabul ediliyor. Odalarda dolap kapaklarının açılması için alan bırakmaya da özen göstermelisiniz. Dolap önünde dururken erişim için ekstra 30 santim hesaplamak da faydalı. Eşinizle yatak rahatlığı konusunda tercihiniz aynıysa, bir şilte kullanılması yeterli olabilir. Eğer seçimleriniz farklıysa; örneğin biriniz yumuşak diğeriniz sert yatak seviyorsa iki farklı şilte bir yatak iskeletinde kullanılabilir. İki şilte kullanıldığında yatağı bir bütün gibi göstermek için tek bir yatak koruyucu kullanmak yeterli.
YETERLİ ALAN VARSA ODA YARATIN
Sabahları ne giyeceğine karar veremeyenlerin en büyük çözümü doğru tipte saklama çözümlerini bilmek. Sepet, çekmece, kanca, raf, askı ve başka tertibatlar, hem açık hem de kapalı saklama çözümlerini kişiye özel hale getirmek için kullanılabiliyor. Çekmece, dolap, dolap kapakları ve kapılarda da düzenleme ve alanı en iyi şekilde kullanmak için dolap içi çözümler uygulamak mümkün. Eğer yeterli alanınız varsa ayrı bir giyinme odası yaratabilirsiniz. İşe giysi ve aksesuvarlarınızı depolamanıza ve giysi denemenize yetecek yer ayırarak başlayabilirsiniz. Giydiklerinizi üstünüzde görmek için bir boy aynası ve giyinirken oturabileceğiniz bir yer planlamayı da unutmayın.
ODALARA TÜYOLAR
* Yatak odasında yatağın etrafındaki alanları iyi değerlendirmek gerek. Uyandığınızda ihtiyaç duyacağınız eşyalarınızı yerleştirebileceğiniz bir ünite ve yeterli aydınlatmanız olduğundan emin olun. * Başucunda tabure ya da sandalye kullanabilirsiniz. Bu sayede farklı bir görüntü yaratıp ekstra sandalyelerinizi fonksiyonel olarak kullanabilirsiniz. * Tekerlekli başucu masaları çok pratik. Böylelikle depolama ünitenizi gerektiğinde başka yere taşıyabilirsiniz. Odanın temizliği sırasında da kolaylık sağlar. * Şifonyerler katlanabilen eşyaları saklamak için iyi bir çözüm. * Açık depolama ünitelerinin kullanılması da kolaylık sağlar. Bu alanları istediğinizde kapatabilmek için perdeler imdada yetişebilir.
ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM Çok işlevli akıllı ürünler
Ikea’da yatak odalarını daha fonksiyonel kullanmak için birçok akıllı ürün seçeneği bulabilirsiniz. Bunlardan 365+ isimli yorgan, yazın ince, kışın kalın tarafı ya da çok soğuklarda iki taraf birbirine çıtçıtlanarak kullanılabiliyor. Nemi çekiyor. Ektorp Bromma puflar, fazla eşyalarınızı da depolayabilen bir sehpa işlevi görüyor. Brallis, beş farklı giysiyi ve aksesuvarı aynı anda asarak yer kazanmanızı sağlıyor. Minnen büyüyebilen yatak, uzayan boyutlarıyla hızla gelişen çocuklar için ideal. Brimnes yatak, ortasındaki saklama bölmesi sayesinde komodin yeri olmayan yatak odalarında eşyalara yer açıyor.
DEKO-ÖNERİ
Büyük banyolar dergi ve kitap okunacak alanlar olarak da kullanılabilir. Bunun için buhar ve neme dayanıklı özel kumaşlar tercih edebilirsiniz. Plastik bir mobilyayı ve tik ağacından koltukları da banyolara yerleştirmek mümkün.
İNİYOR * Rengarenk küp şeklindeki sehpalar
ÇIKIYOR * Eski model üçlü, beşli şamdanlar
O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ Derin Sarıyer (Tasarımcı)
* İşten eve döndüğümde üstüne kolay ulaşmam gereken eşyalarımı yerleştirdiğim komodinim * Kitap odamdaki kanepem * Giyinirken iPod’dan şarkı dinlememi sağlayan hoparlör * Salonda depolama görevi de gören sehpam * Farklı iki şarap bardağından oluşan kapı zilim