Paylaş
UNESCO Dünya Genel Direktörü Sayın Irina Bokova’ya sesleniyorum. Hayvanların ruhuna ve bedenine yaşatılan her türlü eziyeti yasaklatınız. Hayvanlar, kürk, deney, et, av değildir.
Sayın Irina Bokova UNESCO örgütü olarak dünyanın her yerinde hayvanları koruma mecburiyetiniz var. Başında olduğunuz örgütün önemli bir görevi de budur.
Hayvanların ruh ve bedenine yaşatılan her türlü eziyeti yasaklatınız. Nasıl ki ağacı, toprağı suyu koruma altına alıp kurum olarak taraf oluyorsanız, hayvanları da, kürk, deney, et ve ava karşı koruma mükellefiyetiniz vardır.
Sizlere 1978 yılında imzalanan Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni sunuyorum. Tüm maddelerini uygulatmanızı talep ediyoruz. Bizim ricamıza karşı duyarsız kalmayacağınıza inanıyoruz. Saygılarımla.
◊ Hamiyet Şahin
Hamiyet Şahin, hayvan hakları savunucusu olarak tanıdığım ve hayvanlar için yıllardır yılmadan çalışan, çok cesur ve mücadeleci bir hanımdır. Son olarak UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’ya yazdığı dilekçeyi benimle paylaştı. Ben de bunu sizlerle paylaşmak istedim.
İçimizden birilerinin yılmadan sevgili dört ayaklı dostlarımız için mücadelesini sürdürdüğünü görmek beni çok mutlu etti. Keşke herkes onun kadar elini taşın altına koyabilse...
Bu arada Hamiyet Hanım’ın yolladığı Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni de okurlarıma bir kez daha hatırlatmak istedim. Birçoğunun daha önce gördüğünü düşünsem de gençlerin, buzdolabımın üzerinde bulunan bu bildirgeden ne yazık ki haberleri bile yok. Lütfen okuyun, eminim sizleri de çok etkileyecektir.
Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki UNESCO Merkezi’nde düzenlenen törenle ilan edilmiştir.
Bu metin, 1989 yılında Hayvan Hakları Federasyonu tarafından tekrar düzenlenerek 1990 yılında UNESCO Genel Direktörüne sunulmuş ve aynı yıl halka açıklanmıştır.
Türkiye’nin hayvan haklarıyla ilgili tek hukuk adamı merhum Prof. Dr. İsmet Sungurbey tarafından Türkiye’de de kabul ettirilen Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi şu maddeleri içeriyor:
Madde 1: Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olma hakkına sahiptir.
Madde 2: Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir.
Madde 3
◊ Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce işkence yapılanmaz.
◊ Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
Madde 4
◊ Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel ve doğal çevrelerinde, karada, havada, suda yaşama ve üreme haklarına sahiptir.
◊ Eğitim amacıyla olsa bile, özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi, bu hakka aykırıdır.
Madde 5
◊ Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan türden olan bütün hayvanlar, uyumlu bir biçimde ve türüne vergi yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme haklarına sahiptir.
◊ İnsanların kendi çıkarları için bu uyumda ya da bu koşullarda yapacakları her türlü değişiklik, bu haklara aykırıdır.
Madde 6
◊ İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar, doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir.
◊ Bir hayvanı terk etmek, acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
Madde 7
Bütün çalışan hayvanlar, iş süresinin ve yoğunluğunun sınırlandırılması, onarıcı ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme haklarına sahiptirler.
Madde 8
◊ Hayvanlara fizik ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak, hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de bu durum böyledir.
◊ Bunun yerine başka bir şey koyma tekniklerinden yararlanılmalı ve bu teknikler geliştirilmelidir.
Madde 9
Hayvan, beslenmek için yetiştirilmişse bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de korkutmadan ve acı çektirilmeden olmalıdır.
Madde 10
◊ Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz.
◊ Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler, hayvan onuruna aykırıdır.
Madde 11
Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış, yaşama karşı suçtur.
Madde 12
◊ Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış, soykırım, türe karşı suçtur.
Madde 13
◊ Hayvanın ölüsüne saygı göstermek gerekir.
◊ Hayvanların öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır; meğer ki bunlar, hayvan haklarına saldırıyı göstermek amacını gütsünler.
Madde 14
◊ Hayvanları koruma ve savunma kuruluşları, hükûmet düzeyinde temsil olunmalıdır.
◊ Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.
Paylaş