Paylaş
Sevgili Güzin Abla, ben 43 yaşında, boşanmış, iki çocuk annesi bir kadınım. Ne yazık ki, yaşadığım stresli hayat, erken yaşta menopoza girmeme neden oldu.
Bazı tedaviler gördüm ama doktorların dediğine göre 38 yaşında menopoza girmem, ciddi sağlık sorunlarına yol açmış.
Yüksek tansiyon hastası olmamın yanı sıra şimdi de kalp hastalığı baş gösterdi.
Bütün bunları bir şansızlık olarak görsem de, menopoz neden bu kadar ciddi sorunlar yaratıyor, öğrenmek istiyorum.
Kadının adet görmesi kadar, günün birinde adetten kesilmesi de doğal değil mi?
Rumuz: Mavi melek
Sevgili okurum, menopoz dendiğinde genellikle akla gelen, kadının adet kanamalarının sona ermesi ve doğurganlığını kaybetmesidir.
Oysa menopoz döneminde östrojen hormonu eksikliği nedeniyle kadınların pek çok hastalığa yakalanma riski de artar. Bu konuyu danıştığım Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mebrure Altuğ, şunları anlattı: “Menopozun sözcük anlamı, son olarak görülen adet kanaması demektir. Son kanamadan itibaren bir yıl süreyle adet görülmemesi halinde kadın menopoza girmiş sayılır.
Menopoz halk arasında bir dönem gibi ifade edilmektedir. Gerçekte dönem olarak doğru terim ‘klimak-terium’dur.
Klimakterium dönemi, uzunca bir süreyi kapsar. İçinde premenopoz (menopoz öncesi), menopoz ve postmenopoz (menopoz sonrası) gibi üç ayrı
dönem vardır.
Menopozu biyolojik açıdan ifade etmek gerekirse; kısaca yumurtalıkların faaliyetinin sonlanması denebilir. Menopoz sonrası dönemde yumurta hücreleri tükendiğinden hormonlar salgılanamaz. Özellikle östrojen hormonu eksikliği, kadınlarda menopoz semptomlarına yol açar.
Ateş basması, terleme, uykusuzluk, sinirlilik hali, erken dönemde görülen şikayetlerdir.
Menopoz sonrası kalp-damar sorunları artar. Menopozu takiben 10-15 yıl kadar sonra ortaya çıkan iki önemli sorun; kalp-damar hastalıkları ve kemiklerde görülen zayıflamadır.
Kalp-damar hastalıkları arasında kalp krizleri ve beyin kanaması gibi önemli sağlık problemleri kadının yaşamını tehdit edebilir. Kemiklerdeki zayıflama sonucunda da kırıklar ve buna bağlı sakatlık gibi ciddi sağlık sorunları söz konusu olabilir.
Bu sorunlardan da önemli ölçüde sorumlu tutulan, östrojen hormonunun eksikliğidir.
Östrojen hormonu kadını ciddi sağlık sorunlarından koruyan önemli bir hormondur. Ancak menopoz sonrasında östrojen üretimi olmadığından kadın bu koruyucu etkiden yoksun kalır.
Menopoz öncesi ve sonrası dönemde sağlığı tehdit eden bu önemli sorunların önlenmesi ve tedavisi için rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin. İlk menopoz belirtileriyle birlikte mutlaka bir uzmana danışın.
Paylaş