Paylaş
HAYKOD’un himayesinde, 23 yıldır mutlu bir yaşam süren ayı Meyvan’ın öyküsü, ilk kez 8 Ekim 2005 günü Güzin Abla köşesinde yayınlanmıştı. Meyvan’dan sık sık aynı köşede söz edildi.
Uzun süre Meyvan’ın barınaktan alınması gerektiği konusunda baskı yapan derneklere karşı mücadele ettik. Meyvan’ın durumunu, sanki ülkemizde hayvanlarla ilgili başka sorun yokmuş gibi mahkemelere taşıyanlara karşı pes etmedik.
Meyvan, sonunda hukuk savaşını kazandı. Danıştay’a (temyize) gittik ve kazandık.
Meyvan, bir ayının yaşayabileceği üst yaş sınırına ulaştı, 23 yaşına geldi.
Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinde yayınlanan bir haber üzerine, HAYKOD olarak aşağıdaki açıklamayı kamuoyuyla paylaşmak istedik:
Himayemizde 23 yaşına giren boz ayı Meyvan, derneğimizin barınağında, doğal ortamında yaşamını sürdürürken, sadece insanları görmüş, onları dost bilmiştir.
Sanki HAYKOD barınağında, paslı, kilitli, küçücük bir kafes içinde yaşıyor gibi lanse edilen, iyi bakılmadığı ileri sürülen Meyvan hakkındaki gerçekler şu şekildedir:
Annesi öldürülen, hiçbir kurumun sahiplenmediği Meyvan, 1,5 aylıkken Ankara’da himayemize teslim edilmiştir.
Meyvan, HAYKOD hamiliğinde sakin ve mutlu bir yaşam sürdürüp 23 yaşına ulaşmıştır.
Meyvan bulunduğunda, Karacabey’deki ayıların muhafaza edildiği alan henüz ortada yoktu.
Ayı yavruları anneden üç aylıkken uzaklaştırılır, aksi takdirde anne yavruyu öldürebilir. Bu sebeple o dönemde küçük bir yavru olan Meyvan’ın hayvanat bahçesinde muhafazası mümkün değildi.
Meyvan’ın yalnız yaşaması eleştiri konusu olamaz, çünkü ayılar tabiatta tek başına yaşayan hayvanlardandır.
Her yabani hayvanın doğada ihtiyacı olan bir alan vardır. HAYKOD’un Meyvan’a sağladığı alan da dört ayıya yetecek büyüklükte, doğadaki her ihtiyacının, kış uykusuna yatacağı mağarasının bile bulunduğu bir mekandır.
Ayılar, köpekgiller familyası ile dost hayvanlardır, tabiattaki en büyük düşmanları ise insanlar (!) ve başka ayılardır.
İşte bu yüzden, Karadeniz siyah ayıları ile Doğu Anadolu boz ayıları birlikte yaşayamazlar. Karacabey’deki tesiste ayılar, açık araziye salınmadan önce uzun süre rehabilitasyon hücresinde kalmak zorundadır. Tüm arazi, elektrikli tel ile çevrilidir. Yaralı ve hasta ayılar kafeste muhafaza edilir, yavru ayılar da bu rehabilitasyon hücrelerine kapatılır.
Ayrıca ayılar, doğada kayalıklarda, dağlarda, mağaralarda yaşarlar, genellikle ormanda yaşamazlar. Dolayısıyla Karacabey’deki alana “ayıların doğal yaşam alanı” denemez.
Ülkemizde ayı avı serbesttir. Doğada 8 yaşını geçmiş ayı olmadığı gibi, daha geçtiğimiz hafta bir aylık ayı yavrusu dahi öldürülmüştür.
Meyvan, el bebek gül bebek bakılıyor. Doğası bozulmamıştır, ancak bunca yıl insan eliyle beslendiği için doğaya dönmesi kabil değildir.
Karacabey’de doğal düşmanları ile yaşam Meyvan hakkındaki bu yayınlar, eski tarihli olup gerçeği yansıtmamaktadır...
HAYKOD Yönetim Kurulu
Paylaş