Paylaş
Hayati tehlikeye sebep olabilecek bir sürü eksik için kesilen 9000 TL ceza, bir kömür madenini bırakın, merkezi bir yerde tost satan büfe için bile caydırıcı değil. Türkiye’de farklı suç ve kabahatler için verilen para cezalarını bu 9 bin TL ile karşılaştıralım mı?
Bir televizyon dizisinde küfür veya erotik sayılabilecek bir içerik olsa, kanalın aylık reklam gelirinin yüzde 1 veya 2’sine varacak oranlarda para cezası kesilebiliyor.
Aynı kuralı madenlere uygulayalım: Mayıs ayında o büyük felaketin yaşandığı Soma madeninin aylık geliri 170 milyon TL hesaplanıyordu. Ermenek’teki çok daha ufak bir maden. Basit bir matematikle, Soma’da bir vardiyada 600, Ermenek’te 34 işçi çalıştığını düşünürsek, diyelim ki Soma’nın 20’de biri. Yani aylık gelir 8.5 milyon TL civarı olmalı. Demek, bir televizyon kanalında yayımlanmış uygunsuz birkaç saniyeye kesilen ceza oranı, madenlerdeki eksiklere uygulansa, Ermenek’teki maden 85 bin TL ceza ödemiş olacaktı. 9 bin değil!
Tabii televizyonda edilmiş bir küfürü çocukların duyup kötü etkilenmesiyle onlarca insanın ölme ihtimali, eşdeğer bir tehlike değil! Bu mantıkla denetimde para cezası oranını azıcık daha arttır, gelirin yüzde beşine çık, bak bir daha eksik gedik kalır mı! Mum olurlar mum. Daha çok kâr için işçiye öğle yemeği vermeyen bir işletme burası. 34 işçinin yemeği ne tutar? En kral catering şirketi haftalık 8 liraya beş çeşit yemek veriyor. 34 işçinin yemeği aylık 1088 TL eder. Adam bundan kaçmış. 400-500 bin TL ceza ödemeyi göze alabilir miydi?
Birtakım ‘suç ve ceza’lar
Aşağıda, son birkaç yıldır, çoğu gerçekleşmiş suç ve onlara karşılık verilen para cezalarını listeledim. Buyrunuz:
-İzinsiz el ilanı dağıtan bir güzellik merkezine kesilen ceza: 5000 TL.
-Kapalı alanda sigara içilmesine izin veren işletmeye kesilecek ceza: 5000 TL.
-Düzce’de komşusunun fındık dalını kestiği iddia edilen 80 yaşındaki teyzeye verilen ceza: İyi hal sebebiyle 6 bin TL para cezasına çevrilen 10 ay hapis.
-Bir siyasetçinin konvoyundaki otobüse yumurta atmanın cezası: 7 bin 80 TL.
-Kahvehanede kumar oynandığının tespiti üzerine kahvehaneye ve kumarbazlara kesilen ceza: 7 bin 182 TL.
-Çalışma izni bulunmayan yabancı işçi çalıştırmanın cezası: 7 bin 325 TL.
-Sakarya’da tarlasına, korkuluk olarak sopa dikip tepesine doldurulmuş bir ölü atmaca asan çiftçinin ödediği para cezası: 8 bin 256 TL.
-Dokuz kişinin Gezi’yle ilgili bir fotoğraf sergisi için sokağa izinsiz afiş asması: Kişi başı biner liradan 9 bin TL.
-Sokakta izinsiz tohum, fide ve fidan satışının para cezası: 10 bin TL.
-Alkollü tesislerin 22.00’dan sonra perakende alkol satışı yapması, yani mesela bir barın 22.30’da, bir müşteriye evde içmesi için kapalı bir şişe şarap satmasının cezası: 20 bin - 100 bin TL arası.
-Tenten’in maceralarını konu alan bir çizgi filmde sigara içen bir karakterin görülmesi üzerine televizyon kanalına kesilen ceza: 50 bin TL.
-Erotik yanları olduğu söylenen bir yabancı müzik klibini yayımlayan müzik kanalına verilen ceza: 336 bin TL.
-‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ dizisinde duştaki öpüşme sahnesine RTÜK’ün kestiği ceza: 369 bin TL.
-Bir tarih programında moderatörlerden birinin “Aptal, salak, k..ç” kelimelerini kullanmasının cezası: 600 bin TL.
-Bir yarışma programında erotik bulunan dans gösterisini yayımlayan kanalın cezası: 1 milyon 100 bin TL.
Fazıl Say’ın Twitter’da retweet ettiği Ömer Hayyam rubaisiyle ilgili davada ertelenen cezası: 10 ay hapis!
Ve tekrar, Ermenek’teki madende, haziran ayındaki denetimde kontrol sondajı yapılmamış olduğu ve yedi eksik daha bulununca, ölümlere yol açabilecek bu durum için kesilen ceza: 9 bin TL!
Ben.. Valla başka da bir şey demiyorum.
Paylaş