Paylaş
Gaye Çevikel beni şaşırtmaya devam ediyor. İlk markası ‘Decorum’dan sonra 2004’te yarattığı ‘Gaia&Gino’ lüks tasarım markası için dünyada birlikte çalışmayacağı tasarımcı olmadığına iyice inandım.
Çevikel son olarak dünyanın en gözde mimarları arasında gösterilen Gana asıllı İngiliz mimar David Adjaye’yi ilk ‘endüstriyel tasarımı’ için ikna etmiş.
David Adjaye kim? Oslo’daki Barış Merkezi’nin, Denver’daki Çağdaş Sanat Müzesi’nin mimarı.
Washington’daki Smithsonian Müzesi’ne ek olarak planlanan Afrika-Amerika Ulusal Tarih ve Kültür Müzesi’nin de yapımını üstlenmiş. 500 milyon dolarlık müze için açılan yarışmayı kazanmış.
Gaye Çevikel, Los Angeles’ta bir arkadaşının evinde tanıştığı Adjaye’yi geçen yaz İstanbul’a davet ediyor. Birlikte İstanbul’daki Bakırcılar Çarşısı’nı geziyorlar.
Bir süreden beri yerel malzemelerimize, zanaatçılığımıza ve Türk kültürel motiflerine çağdaş bir yorum getirilmesini kafaya takmış Çevikel, David Adjaye’ye bakırla çalışmasını tavsiye ediyor.
CAM ÜFLEME VAZOLAR
Adjaye’nin bakır levhalarla ve Türk bakır ustalarının katkısıyla yaratmış olduğu ‘Yıldız Vazo’, Gaia&Gino’nun nisan ayında katıldığı Milano Tasarım Haftası’nın olay objelerinden.
Çevikel, “David Adjaye, vazoyu bir mimarı tasarım gibi yarattı” diyor. Milano Tasarım Haftası’na üç koleksiyonla katılan ‘Gaia&Gino’nun Defne Koz imzasını taşıyan cam üfleme vazolara bayıldım.
“Üfleme cam ölmeye yüz tutan önemli bir zanaatimiz. Defne Koz bunu cam ustalarıyla birlikte yaptı, vazoların içi de aynalandı” diye anlatıyor Çevikel.
Üçüncü koleksiyonuysa yine yenilikçiliğiyle bilinen ünlü tasarımcı Harry Allen’in yapmış olduğu ‘Siyah Kuğu’ vazosu. Her üçünün ortak özelliği el işçiliğimiz ve Made in Turkey olmaları.
Gaye Çevikel’in Milano Tasarım Haftası’ndaki sponsoru ise Swarovski. Adjaye, Koz ve Allen’ın tasarlamış olduğu ürünlerde Swarovski kristalleri yerleştirilmiş.
Ancak bu tasarımların ikinci versiyonlarında Swarovski kristaller olmayacak.
YENİ TÜRK TASARIM DİLİ
Çevikel, “Bunların ikinci versiyonlarında yerel zanaatçılığımızı kullanacağız. David Adjaye’nin vazolarında Gaziantep bakır işlemesi, Koz’un vazolarında ise kristal taş yerine telkarinin modern yorumu olacak” diyor.
Gaia&Gino’nun yeni yolu, yeni hedefi kültürel mirasımızı yorumlarken yeni bir Türk tasarım dili yaratmak” diye ekliyor.
Çevikel’in bu yolun başında başarılı olduğu İtalyan ünlü Domus Dergisi, Wallpaper’daki övgülerden belli.
Domus Dergisi, Gaia&Gino’nun Milano Tasarım Haftası’ndaki ürünlerinden söz ederken ‘Yüzde 100 ve gururla Made in Turkey’ gibi bir ifade kullanmış.
Şimdiye kadar Andree Putman, Karim Rashid, Arik Levy, Jaime Hayon gibi isimlerle çalışmış Gaye Çevikel’in ürünleri 13 müzenin koleksiyonları arasında.
New York Modern Sanatlar Müzesi, New York Sanat ve Tasarım Müzesi, Chicago Çağdaş Sanat Müzesi, Vancouver Smithsonian Müzesi, Frankfurt Uygulamalı Sanatlar bunlardan bazıları.
Dün New York Tasarım haftası için yola çıkan Gaye Çevikel, şimdi dünyanın ‘yenilikçi’ 10 tasarım markası arasında gösteriliyor. Gaia&Gino tasarımları müze koleksiyonlarına girmiş, ABD ve Avrupa’nın dışında Ortadoğu’nun 33 noktasında satılıyor ki bunlardan dokuz tanesi Suudi Arabistan’da. Bu da bir nevi globalleşme değil mi?
Türk kültürel mirasına yeni bir yorum katma iddiasıyla yola çıkan ve çoğunlukla Batılı tasarımcılarla çalışan bir Türk markasının ürünleri Batı’dan Doğu’ya geniş bir yelpazede satılırsa başka ne diyebiliriz?
HUBER KÖŞKÜ’NDEKİ TASARIMLAR
Geçen şubat ayında Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın, Huber Köşkü’ne yaptıkları ziyaret sırasında çekilmiş fotoğrafları hatırlayın. Ön planda Karim Rashid’in Gaia&Gino ile tasarladığı Cali vazosu arka plandaki masanın üzerindeyse Arik Levy’nin tasarımı Mistic şamdanı var. Levy’nin bu tasarımı dünyada önemli ödüller kazanmış. Bazı üniversitelerde tasarım derslerinde ‘örnek ürün’ olarak okutuluyor.
Paylaş