Paylaş
Türkiye’nin kısır gündeminden bambaşka şeyler konuşuluyor burada.
Oysa Türkiye 2014 aralık ayı itibariyle Avustralya’dan G20 Başkanlığını devralıyor.
2015 yılı boyunca G20 dönem başkanlığı nedeniyle gözler Türkiye’nin üzerinde olacak.
Nitekim, hafta sonunda (22-23 Şubat) Sydney’de yapılacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları zirvesinin açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yapacak.
ABD Merkez Bankası’nın yeni başkanı Janet Yellen de uluslar arası arena anlamında ilk kez Sydney’de boy gösterecek.
Başkanlığı geçtiğimiz aralık ayında Rusya’dan devralmış olan Avustralya, Brisbane’de 15 ve 16 Kasım tarihlerindeki G20 Liderler Zirvesi’ne iyi çok iyi hazırlanıyor.
Avustralya’nın uluslar arası çapta ağırlayacağı en büyük zirvelerden biri bu.
G20 logosu aborjin kültürünün izlerini taşıyor.
Uluslar arası medya grubuyla birlikte Canberra, Brisbane ve Gladstone’da G20 yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Avustralya’nın gündeminin ana hatları ortaya çıkıyor.
Büyüme, istihdam, enerji güvenliği, yolsuzlukla mücadele sonuç bildirisinde yer alacak olmazsa olmazlardan ancak Avustralya’nın özellikle vurgu yapmak istediği iki konu var:
Alt yapıya özel sektör yatırımını çekmek.
OECD’ye göre, alt yapıya dünya çapında 2030 yılına kadar 50 trilyon dolarlık bir yatırım gerekli. Bu özel sektör- kamu işbirliğiyle geliştirilecek finansal modellerle gerçekleşebilir.
Küresel ticaretin önündeki engelleri kaldırmak.
Küresel ekonominin önemli lokomotiflerinden ticaret kriz öncesi kapasitesinin çok altında. Avustralya, G20’lerin korumacılığa karşı işbirliği yapmalarını öneriyor.
G20’lerin Ticaret Bakanlarının da önümüzdeki temmuz ayında Sydney’de bir araya gelmeleri bekleniyor.
Türkiye’nin öncelikleri kalkınma ve yabancı yatırım
TÜRKİYE, geçtiğimiz aralık ayından itibaren, Rusya ve Avustralya ile birlikte dünya ekonomisinin yüzde 85’ini temsil eden G20 Troykası’nda.
Bir önceki dönem başkanlığını üstlenmiş olan Rusya, Avustralya ve bir sonraki başkanlığı üstlenecek olan Türkiye, Troyka diye bilinen üçlü yapı içersinde sıkı işbirliği içersinde çalışıyorlar.
Sydney-Ankara hattında yoğun temaslar sürüyor.
Canberra’daki temaslarımız sırasında Türkiye’nin dönem başkanlığında hangi konulara ağırlık vereceğini sordum.
“Kalkınma ve Yabancı Yatırım” başlıklarının öne çıkacağını öğrendim.
Avustralya’nın, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları zirvesi ve Brisbane Zirvesi’ne nasıl hazırlandığını görünce biraz paniklemedim değil.
Gerçi 2015 yılına daha var ama bizim G20 Liderler Zirvesi misal nerede yapılacak?
Uluslar arası medyayı ağırlamak bile başlı başına bir iş.
Türkiye’nin hepsinin altından kalkacak kapasitesinin olduğundan kuşkum yok ama bugünkü tabloda -Davos’ta da gördük- dünyadan o kadar kopuk görünüyoruz ki.
Karbon vergisini kalkacak mı?
AVUSTRALYA’da bugünlerde tartışılan iki konu var:
Karbon vergisinin kaldırıp kaldırılmayacağı ve Toyota’nın ülkedeki üretimine son verme kararı.
Karbon vergisi, İşçi Partili eski başbakan Julia Gillard döneminde yürürlüğe girmişti.
Son seçimleri kazanan Liberal Parti’den Başbakan Tony Abbott güçlü lobilerin taleplerine boyun eğerek karbon vergisini kaldırılmak için kolları sıvadı.
İMF Başkanı Lagarde’in G20 Maliye Bakanları zirvesi öncesi Avustralya’ya “iklim değişikliği müzakerelerinde üstlendiği öncü rolünden vazgeçmeme” çağrısına rağmen verginin kalkacağı konuşuluyor.
Ford, General Motors’dan sonra Toyota’nın üretimi 2017 yılından sonra durdurma kararından sonra otomotiv sektöründeki işçilerin başka alanlara kaydırılması planları yapılıyor.
Paylaş